Achtergrond ouders bepaalt studiekeuze jongeren

De studiekeuze van jongeren wordt beïnvloed door de achtergrond van hun ouders. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteiten van Kopenhagen en Aalborg (Denemarken).
#

Jongeren uit de werkende klasse worden aangetrokken door studies met een duidelijk functieprofiel en een hoog inkomen. Hun leeftijdsgenoten uit een hoger opgeleid milieu verkiezen daarentegen studies met prestige en een sterke identiteit. Tot deze conclusie kwamen Deense wetenschappers in hun onderzoek bij 60 studenten.

Studenten die gekozen hebben voor geneeskunde, architectuur, economie en sociologie komen vaak uit gezinnen waar de ouders een diploma hoger onderwijs behaald hebben. Jongeren waarvan de ouders niet over een diploma beschikken, kiezen meer voor een opleiding in de farmacie of bedrijfskunde. "Er is een verband tussen de gekozen studies en de sociale achtergrond. Zelfs bij jongeren die zeer goede cijfers behalen en diverse opleidingen aankunnen, wordt de keuze bepaald door het opleidingsniveau en sociale klasse van hun ouders", aldus onderwijssocioloog Jens Peter Thomsen.

9 to 5

"Voor jonge mensen met hoogopgeleide ouders spelen factoren zoals prestige en een sterke professionele identiteit een belangrijke rol. Ze worden aangetrokken door een onderwijscultuur waar men fulltime student is en waar de vrijetijdsbesteding samenhangt met de gekozen studierichting. Deze jongeren zijn ook opgegroeid in een gezin waar aan tafel onder meer discussies over de actualiteit worden gevoerd."

Jongeren van een 'lagere' sociale klasse verkiezen eerder '9 to 5'-studies. Jens Peter Thomsen: "De eerste generatie aan de universiteit of hogeschool kiest vaak voor opleidingen met een meer '9 to 5'-mentaliteit. Ze hebben lagere academische verwachtingen van zichzelf, en ze kiezen meer voor richtingen met een duidelijk professioneel doel en hoge tewerkstellingskansen."

(nm) – Bron: Sciencedaily.com 

17 oktober 2013

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook