Verover je droomjob met de STAR-methode
Een potentiële werkgever wil weten welk vlees hij in de kuip heeft. Met de STAR-methode kan je je goed voorbereiden op lastige sollicitatievragen.
Hieronder ontkrachten wij enkele mythes die over jobgesprekken nog steeds de ronde doen.
Realiteit: Als je steeds moet wachten met antwoorden tot je een vraag wordt gesteld, wordt het gesprek meer een ondervraging dan een conversatie. Probeer je antwoorden dus steeds te eindigen met een vraag. Op die manier creër je een dialoog met je interviewer.
Realiteit: De realiteit is dat het OK is om zwaktes te hebben. In veel gevallen word je zelfs gevraagd er één (of meerdere) op te sommen. Veel kandidaten ontwijken deze vraag door een ‘goede’ zwakte op te noemen, genre: ‘Ik ben soms te gedreven bezig met mijn werk.’ Recruteerders doorzien dat meteen. Vertel ze eerder een echte zwakte, en leg dan uit hoe je deze wil wegwerken.
Realiteit: Natuurlijk wil je je potentiële nieuwe werkgever overtuigen van jouw sterke eigenschappen. Echter, jezelf omschrijven als een ‘goede communicator met uitstekende interpersoonlijke skills’, daar heeft je interviewer geen boodschap aan. Geef concrete voorbeelden van wat je met deze positieve eigenschappen in het verleden al verwezenlijkt hebt.
Realiteit: Eén van de lastigste vragen tijdens een jobinterview: wat wil je verdienen? Je antwoordt best dat je een salaris beoogt dat evenredig is met jouw inbreng in de firma. Nog beter vraag je je loon te bespreken van zodra je werkgever je de geschikte kandidaat vindt.
Realiteit: Hoewel de werkgever degene is die de uiteindelijke beslissing neemt, moet je beseffen dat je als kandidaat de beslissing een zetje in de goede richting kan geven. Je kan na je interview je interviewer een mailtje sturen en zeggen dat je heel graag bij het bedrijf wil komen werken. Zoals de volksmond het zegt: een nee heb je, een ja kan je krijgen.
Realiteit: Héél dikwijls krijgt diegene die zichzelf het best kan verkopen de job. Je zal dus moeten proberen de interviewer verbaal van zijn sokken te blazen. Zorg er dus voor dat je zelfverzekerd en vriendelijk overkomt.
Realiteit: Je hebt van die interviews waarin het echt kan klikken met je interviewer. Hou echter in het achterhoofd dat je je in een sollicitatiegesprek bevindt, en niet aan de toog. Je moet de interviewer zien te overtuigen, niet zijn vriend worden.
(jn)
Een potentiële werkgever wil weten welk vlees hij in de kuip heeft. Met de STAR-methode kan je je goed voorbereiden op lastige sollicitatievragen.
Hoe meer werklozen, hoe harder de sollicitatierondes. Ze duren steeds langer en dikwijls moet je binnen één bedrijf langs verschillende gesprekspartners passeren. Hoe pak je dat aan?
Maar liefst een derde van de werkgevers geeft aan bij een sollicitatie een oordeel te vellen op basis van de eerste indruk. Sollicitanten kunnen dus maar beter goed voor de dag komen.
Lichaamstaal speelt een cruciale rol bij ieder sollicitatiegesprek. Iemand die geen oogcontact maakt of niet vaak genoeg glimlacht, ziet zijn kansen op de arbeidsmarkt danig slinken.
Opnieuw gaan studeren en dan je boterham verdienen met wat je écht graag doet? Raoul Decoster is zo iemand...
Niemand is perfect, ook je baas niet. Er bestaan zes typen bazen en elk hebben ze hun eigen handleiding…
Iets meer dan de helft van de vastbenoemde ambtenaren houdt vast aan zijn statuut. Wie het wil inruilen, doet dan enkel voor meer voordelen of loon.
Er zijn verschillende technieken die je kunnen helpen om weer energiek naar je werk te gaan. Volgende vijf bijvoorbeeld...
Verzink jij ook in een laagje eenzaamheid door het vele thuiswerken? Met deze 6 tips start je een offensief om je teruggetrokken bestaan te doorbreken!