Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 291

Volgende

7 mythes over solliciteren ontkracht

12 augustus 2019
Je kent het wel. Je bent op weg naar een sollicitatiegesprek en plots… slaat de stress toe! Je begint te piekeren over je antwoorden, of je wel correct gekleed bent, of je de job überhaupt wel wil... Meestal geldt dat je tegen zulke stress-situaties óf bestand bent, óf net niet. Niets daarvan, zegt een Amerikaanse carrièrecoach nu: er is geen enkele reden om in paniek te slaan. Zelfs als je niet de perfecte kandidaat bent, kan je de job nog binnenhalen.
sollicitatie

Hieronder ontkrachten wij enkele mythes die over jobgesprekken nog steeds de ronde doen.

Mythe 1: Wacht met antwoorden tot het jouw beurt is om te spreken

Realiteit: Als je steeds moet wachten met antwoorden tot je een vraag wordt gesteld, wordt het gesprek meer een ondervraging dan een conversatie. Probeer je antwoorden dus steeds te eindigen met een vraag. Op die manier creër je een dialoog met je interviewer.

Mythe 2: Stel je niet kwetsbaar op in een interview

Realiteit: De realiteit is dat het OK is om zwaktes te hebben. In veel gevallen word je zelfs gevraagd er één (of meerdere) op te sommen. Veel kandidaten ontwijken deze vraag door een ‘goede’ zwakte op te noemen, genre: ‘Ik ben soms te gedreven bezig met mijn werk.’ Recruteerders doorzien dat meteen. Vertel ze eerder een echte zwakte, en leg dan uit hoe je deze wil wegwerken.

Mythe 3: Leg de nadruk op je sterkste punten

Realiteit: Natuurlijk wil je je potentiële nieuwe werkgever overtuigen van jouw sterke eigenschappen. Echter, jezelf omschrijven als een ‘goede communicator met uitstekende interpersoonlijke skills’, daar heeft je interviewer geen boodschap aan. Geef concrete voorbeelden van wat je met deze positieve eigenschappen in het verleden al verwezenlijkt hebt.

Mythe 4: Laat je werkgever weten wat je wil verdienen

Realiteit: Eén van de lastigste vragen tijdens een jobinterview: wat wil je verdienen? Je antwoordt best dat je een salaris beoogt dat evenredig is met jouw inbreng in de firma. Nog beter vraag je je loon te bespreken van zodra je werkgever je de geschikte kandidaat vindt.

Mythe 5: Het is de werkgever die beslist of je wordt aangenomen

Realiteit: Hoewel de werkgever degene is die de uiteindelijke beslissing neemt, moet je beseffen dat je als kandidaat de beslissing een zetje in de goede richting kan geven. Je kan na je interview je interviewer een mailtje sturen en zeggen dat je heel graag bij het bedrijf wil komen werken. Zoals de volksmond het zegt: een nee heb je, een ja kan je krijgen.

Mythe 6: De beste kandidaat krijgt de job

Realiteit: Héél dikwijls krijgt diegene die zichzelf het best kan verkopen de job. Je zal dus moeten proberen de interviewer verbaal van zijn sokken te blazen. Zorg er dus voor dat je zelfverzekerd en vriendelijk overkomt.

Mythe 7: Probeer een persoonlijke relatie op te bouwen met de interviewer

Realiteit: Je hebt van die interviews waarin het echt kan klikken met je interviewer. Hou echter in het achterhoofd dat je je in een sollicitatiegesprek bevindt, en niet aan de toog. Je moet de interviewer zien te overtuigen, niet zijn vriend worden.

(jn) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook