Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 71

Volgende
Volgend artikel:

Kandidaten die ChatGPT inzetten, worden vaker uitgenodigd

5 tips voor het maken van een videosollicitatie

Het cv en de motivatiebrief staan onder druk en de videosollicitatie wint aan populariteit bij zowel werknemers als werkgevers. Ook bij het solliciteren op de jobs van jobat.be kan je makkelijk een videoboodschap bijvoegen. Allemaal goed en wel die nieuwe trends, maar: hoe begin je daar nu aan?
#

Er bestaan twee vormen videosollicitaties. Ofwel is het een standaardonderdeel van de sollicitatieprocedure van een bedrijf. Recruiters gaan dan rechtstreeks in videogesprek via bijvoorbeeld Skype, vooral om tijd en reiskosten te besparen. Het gebeurt ook meer en meer dat bedrijven aan hun sollicitanten vragen om zichzelf te filmen terwijl ze een vragenlijst beantwoorden en dat door te sturen.

Een videosollicitatie kan ook spontaan gebeuren, op initiatief van de sollicitant. Recruiters krijgen soms wel honderden cv’s en sollicitatiebrieven binnen voor een vacature. Opvallen is dus de boodschap en sociale media bewijzen iedere dag dat bewegende beelden veel meer effect hebben dan grote lappen tekst. Opvallen in de goede zin van het woord welteverstaan. Om zeker geen mal figuur te slaan, lees je best even onderstaande tips.

5 tips

1) Bezint eer ge begint

Stel eerst de vraag: past het wel om via een filmpje te solliciteren bij het bedrijf waar je wilt werken? Videosollicitaties mogen dan wel in de lift zitten, niet overal rijmt het even goed met de bedrijfscultuur. Als je boekhouder wilt worden in een zakenbank ben je vaak beter af met een inhoudelijk sterk cv, maar als je de nieuwe creatieve strateeg wilt worden bij een marketingbureau dan kan je al heel wat van die creativiteit uiten in je video.

2) Maak een script

Denk vooraf goed na over wat en vooral hoe je iets wil zeggen. Een video mag niet té lang zijn, dus focus op de dingen die echt belangrijk zijn om over jou te weten te komen.
Je cv stuur je nog steeds mee op, dus de zaken die daarin staan moeten niet per se in het filmpje komen.

Ben je in beeld? Is er een voice-over? Is er een interviewer bij? Denk er allemaal goed over na! Als je gewoon voor je webcam wat over jezelf gaat vertellen, kan je even goed gewoon een saaie brief sturen. Laat echt letterlijk zien wie je bent. Een passie voor sport? Monteer er wat beelden bij die dat laten zien.

Elke keer dat je over je woorden struikelt, betekent opnieuw beginnen en een nieuwe take. Dus een goed voorbereid script zal je ook heel wat tijd besparen.

3) Waar ben ik?

Als je in je slaapkamer wilt filmen, is het aan te raden die even op te ruimen en de eventuele compromitterende foto’s op de achtergrond van de muur te halen. Het zou niet de eerste keer zijn dat er zo gigantische blunders gebeuren.

Woon je naast een treinspoor of aan een drukke straat? Zoek een rustig moment zodat je video niet vervuild wordt met achtergrondlawaai. Komt er toch net een ambulance voorbij? Pech, opnieuw beginnen!

4) Time is money

Als het bedrijf in kwestie vertrouwd is met videosollicitaties dan hebben ze misschien richtlijnen in verband met de lengte van je video. Indien niet: onthoud dat de aandachtsboog voor video’s zeer kort is. Algemeen raadt men aan tussen de één en twee minuten te blijven. Langer dan drie minuten is dodelijk!

5) Monteren, wie z’n best doet kan het leren?

Ja! iMovie (Apple) en Movie Maker (Windows) zijn zeer gebruiksvriendelijke computerprogramma’s waar je mee aan de slag kan. Als het dan nog niet volledig lukt, helpt het vaak je probleem even te googelen of op YouTube een instructiefilmpje op te zoeken van het programma dat je gebruikt.

Er bestaan ook professionele bedrijven die zich specialiseren in het maken van videosollicitaties. Je legt er al snel heel wat geld voor op tafel en bedrijven stellen niet altijd zulke hoge eisen, maar als je koste wat het kost de job wilt, kan het misschien wel het verschil maken.

Is je video klaar? Net als bij een cv en sollicitatiebrief is het belangrijk dat alle details perfect kloppen, dus kijk hem nog 10 keer na. Laat je video ook aan verschillende mensen zien die je door en door kennen. Vraag hen achteraf wat ze ervan onthouden hebben, zo kan je nagaan of het verhaal dat je wilt vertellen goed overkomt. Als dat het geval is en je helemaal overtuigd bent van je creatie: verzenden maar. Succes!

P.S.: Probeer het zekers eens bij het solliciteren via jobat.be!

(mr) 

5 juli 2017
Anderen bekeken ook