Gezondheid
Vorige

1 van 703

Volgende
Volgend artikel:

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

4 gamechangers: hoe kom je af van slechte gewoontes?

ongezond op het werk
Als je jouw leven een nieuwe richting wil geven, moet je vaak eerst afrekenen met je slechte gewoontes. Want enkel goede gewoontes renderen op lange termijn. Het is de kern van het boek ‘Het sneeuwbaleffect’ van Darren Hardy.

De weg naar (persoonlijk en zakelijk) succes is een kwestie van strategie én doorzettingsvermogen. Dat is de boodschap van Darren Hardy. Want je kan geluk of meeval hebben in het leven, maar je kan er ook naar toe werken. Afrekenen met slechte gewoontes staat daarbij centraal. In zijn boek haalt Hardy enkele gamechangers aan.

Tips: Voel jezelf elke dag succesvol met deze 5 gewoontes

1. Stel je triggers vast

Kijk bij elke slechte gewoonte of er een bepaalde aanleiding is. Denk aan ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’ en ‘wanneer’. “Welke emoties – denk aan stress, vermoeidheid of verveling – lokken slechte gewoonten uit en wanneer?”, vraagt Hardy zich af.

“Is er bijvoorbeeld een bepaald moment van de dag waarop je iets wil snoepen? Welke situaties – van deadlines tot autorijden – brengen bij jou slechte gewoontes naar boven?” Bewustwording rond slechte gewoontes is niet voldoende, maar het is wel een eerste stap.

Lees ook: De 15 verschillen tussen succesvolle en onsuccesvolle mensen

2. Oppoetsen die handel

De tweede stap is oppoetsen, en dat is zowel letterlijk als figuurlijk. Doe afstand van die dingen die je slechte gewoontes mogelijk maken. “Wil je minder bingewatchen, zet dan je Netflix-abonnement stop. Als je gezonder wil eten, verwijder dan alle rotzooi uit je keukenkastjes en stop met het kopen van junkfood.”

3. Vervangen

Kan je sommige slechte gewoontes helemaal laten vallen? Of kan je ze mogelijk vervangen door zaken die niet meer zo schadelijk zijn? Mogelijk zijn er bijvoorbeeld voor snoep gezonde alternatieven als fruit?

“Zelf heb ik ijs vervangen door zelfgemaakte gelatinepudding die minder calorieën bevat. Zo kan ik de zoetekauw in mij nog steeds tevreden houden zonder dat ik een uur extra op de loopband moet doorbrengen.”

Nog meer tips: Gezonder lunchen en snacken tijdens het thuiswerken: 5 tips

4. Doe het (niet) rustig aan

Misschien ben je tientallen jaren bezig geweest met het herhalen en versterken van gewoontes. Dan kan het wel verstandig zijn om jezelf wat tijd te gunnen om ze stap voor stap af te bouwen.

“Een paar jaar geleden droeg de dokter mijn vrouw op om minder cafeïne te gebruiken. We houden allebei erg van koffie en dat hebben we gedurende een maand geleidelijk geminderd. Dat werkt beter dan in één keer te stoppen.”

Ontdek: Wanneer werken we het meest productief?

Maar soms loont het om meteen in het spreekwoordelijke koude zwembad te springen. “Voor een korte tijd kan het ondraaglijk zijn. Maar ons lichaam heeft het vermogen zich vlot aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

Soms is het dus een kwestie van een geleidelijke afbouw, soms kan het iets bruusker. “Als het gaat om het veranderen van gewoonten in de persoonlijke sfeer doe ik het altijd kalm aan. Maar in mijn werk vind ik de sprong in één keer meestal veel effectiever. Of het nu om een nieuw zakelijk initiatief gaat, of om potentieel op nieuwe klanten - het kalm aan doen levert weinig op in dat geval”

(wv) - Het sneeuwbaleffect – Vermenigvuldig je succes met elke stap die je zet, Darren Hardy, Uitgeverij Business Contact, ISBN: 9789047017158, april 2023, 208 pagina's

18 augustus 2023
Anderen bekeken ook