Gezondheid
Vorige

1 van 636

Volgende

3 nuttige tips voor een energiek najaar

energiek
Met de zomermaanden bijna achter de rug, komen de intensieve maanden in zicht die zich vaak kenmerken door donkerte en intensieve werkdagen. Dankzij deze 3 tips houd jij jezelf en je team, helemaal uitgerust na de vakantie, het ganse najaar fit én gemotiveerd.

1. Koester de holiday vibes

De eerste stap is altijd de moeilijkste. Enkel de happy few keren met plezier terug uit vakantie. Voor de meeste werknemers is het een hele uitdaging om terug in de werkroutine te stappen terwijl met weemoed wordt gedroomd van de zalige vakantiebestemming die ondertussen helaas tot het verleden behoort. Het is dan ook de kunst om de holiday vibes binnen te brengen in de werkomgeving.

Een holiday wall in een gemeenschappelijke personeelsruimte is hiervoor een prachtige tool. Als elke medewerker zijn of haar favoriete vakantiekiekjes meebrengt en op de holiday wall pint bij terugkeer, dan ontstaat er ruimte voor hartverwarmende gesprekken, worden fijne herinneringen herbeleefd en leren de collega’s elkaar vaak op een andere manier kennen.

Bovendien tonen deze vakantiefoto’s vaak VIP’s uit het privéleven van de collega. Zo ontstaat de kans om ook dat privéstukje van de collega’s in de werkomgeving te verwelkomen en te ontdekken. Gespreksstof gegarandeerd! Een absolute aanrader voor een tropische indian summer...

2. Mindful communiceren

Gebrekkige communicatie slurpt de energie zo uit je lijf en voor je het weet voel je je moe en futloos. Als je energiek aan het werk wil gaan en blijven, maak je dus best werk van je communicatiecomfort. En hierbij kan mindfulness je helpen.

’Mindful’ communiceren betekent ‘bewust’ communiceren: je bent met je volle aandacht bij het gesprek. Je focus zit bij jezelf én bij je gesprekspartner, terwijl jij je openstelt voor de boodschap die er gecommuniceerd wordt. Je houdt hierbij rekening met woordkeuze, intonatie en lichaamstaal, maar ook met achterliggende emoties, noden en wensen die misschien niet direct naar de oppervlakte komen. Bewust en actief luisteren ... een hele klus!

Ook als je zelf het woord neemt, kan mindfulness je helpen. Mindful communiceren brengt je tot eerlijke communicatie die zich kenmerkt door respect en gelijkwaardigheid: je kan alles zeggen tegen iedereen als je je respectvol uitdrukt en de juiste timing kiest. Durven zeggen wat jij denkt, voelt, wenst of nodig hebt, kan alleen maar bijdragen tot sterk teamwerk.

3. Gun jezelf een pauze

De volle batterij waarmee we terugkomen uit vakantie dreigt snel leeg te lopen eens we terug in de ratrace stappen. Aanvankelijk lijkt het vaak alsof je energie genoeg hebt om de hele dag door te racen zonder stoppen. Al snel trapt de geëngageerde medewerker echter op z’n adem en voelt z’n batterij zo weer leeglopen.

De gouden tip in dit geval: give yourself a break! Wees niet te streng voor jezelf en gun jezelf een pauze. Even pauzeren om op adem te komen, geeft de kans om energie bij te tanken en er daarna weer stevig tegenaan te gaan.

Een pauze kan je op verschillende manieren invullen:

  1. Je kan even ontspannen met een dampende kop thee of een praatje maken met een collega.
  2. Je kan tot rust komen dankzij je ademhaling: door je in een rustig hoekje te zetten met gesloten ogen, ontspannen in te ademen door je neus en uit door je mond en je uitademing te verlengen, voel jij je instant-zen.
  3. Wat ook flink deugd kan doen, is rustig bewegen. De grootste stressgevoelige zones in ons lichaam zijn de onderrug en nek-schouders-bovenrug. Door de spierspanning in deze zones los te maken, kan je heel wat fysieke klachten verlichten en zelfs voorkomen. Dit kan je doen door rustig te stretchen. Deze 5 deugddoende stretchoefeningen kan je alvast perfect op het werk doen. 

Wil je helemaal fit en energiek het najaar tegemoet? Dan is het thema Werkgeluk een absolute aanrader. Van 24 tot 28 september vindt De Week van het Werkgeluk plaats. Plaats het thema ook in jouw organisatie in de spotlight door het manifest voor werkgeluk te ondertekenen, een activiteit te organiseren of zelfs ambassadeur te worden. Alle info vind je op www.weekvanhetwerkgeluk.be.

(gd) - Bron: Tryangle 

10 september 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook