Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Mede mogelijk gemaakt door: FOD Financiën

12 clichés over ambtenaren onder de loep

Alexandra_Arys
“De tijd dat er twee keer per dag een koffiedame op kantoor langskwam, heb ik niet meer gekend", stelt Alexandra Arys (25 jaar) die al twee jaar bij de Bijzondere Belastinginspectie werkt als business analist
Ambtenarenclichés, iedereen kent ze wel. Maar kloppen ze echt of zijn het alleen maar vooroordelen? We gingen ze even voorleggen aan Alexandra Arys van FOD Financiën. Zij ontkrachtte of bevestigde de meest voorkomende clichés voor ons.

Alexandra Arys (25 jaar) werkt al twee jaar bij de Bijzondere Belastinginspectie als business analist. Ze gaat niet actief op zoek naar fraude, maar werkt mee aan de ontwikkeling van applicaties en ondersteunt haar collega’s bij het gebruik ervan. Ze is afgestudeerd als handelsingenieur en zocht naar een job met een maatschappelijke meerwaarde. Met haar overlopen we de twaalf clichés over ambtenaren

1. Ambtenaren hebben een nine-to-five job

“Dat is niet waar. Afhankelijk van het type job dat je doet, kun je je werkuren binnen je dag zelf bepalen. Als je een ochtendpersoon bent, dan kun je ‘s morgens vroeg starten, of je kunt later beginnen om bijvoorbeeld de kinderen naar school te brengen. Je dag is vrij flexibel in te delen. Daarnaast krijgen we de mogelijkheid om drie dagen per week te telewerken.”

Ontdek: De 8 grootste voordelen aan telewerken

2. Ambtenaren zijn oude mensen

“Dit cliché moet ik ook ontkrachten. Bij de Bijzondere Belastinginspectie bijvoorbeeld werken we met een jong team, maar ook in andere teams van FOD Financiën worden veel jonge collega’s aangeworven.”

3. Ambtenaren hebben enorm veel vakantie

"Klopt (lacht). Ik heb 26 vakantiedagen en 12 compensatiedagen. Hier mag ik zeker niet over klagen. Het is wel zo dat in sommige privésectoren een feestdag die in het weekend valt, vervangen wordt door een verlofdag de maandag daarop. Bij ons is dat niet het geval, maar worden die feestdagen gecompenseerd door een week verlof tussen kerstmis en nieuwjaar.”

Van 22 tot 46 dagen: hoeveel vakantie krijg jij?

4. Als ambtenaren vastbenoemd zijn, is hun motivatie weg

“Dat imago hangt vast aan de ambtenarij, maar niets is minder waar. Ik mag met genoegen zeggen dat we bij de Bijzondere Belastinginspectie een gedreven team hebben waar ik enorm trots op ben. We werken enorm hard om fraude en belastingontwijking te voorkomen. We dragen allemaal ons steentje bij en zo kunnen de mensen in de maatschappij erop vertrouwen dat belastingen, taksen en rechten correct en rechtvaardig betaald worden.”

5. Ambtenaren gaan te snel met pensioen

“Dat cliché klopt niet voor een ambtenaar. Je pensioen wordt namelijk berekend op de laatste tien dienstjaren en er wordt rekening gehouden met periodes van inactiviteit, loopbaanonderbreking of studies. Vroeger op pensioen gaan is mogelijk vanaf zestig jaar, maar dan moet je wel inboeten op je pensioen. Dat is een afweging die je zelf moet maken.”

En jij? Wanneer kan jij met pensioen?

6. De overheidsdienst is geen interessante werkgever

“Dat is natuurlijk afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt. Op elk potje past een dekseltje. Voor mij is het belangrijk dat mijn werk een maatschappelijke meerwaarde heeft. Een mooi loon en een degelijke work-lifebalance speelden voor mij ook een rol. Bij FOD Financiën heb je daarnaast ook werkzekerheid en een goede vakantieregeling.”

7. Ambtenaren kunnen geen carrière maken

“Niet waar, we hebben juist ongelofelijk veel carrièrekansen. Binnen FOD Financiën kun je zowel horizontaal als verticaal groeien. Als je binnen je huidige job geen uitdaging meer hebt, of je wilt gewoon vernieuwing, dan kun je solliciteren bij een andere dienst of overheidsinstelling. Wanneer je een baas of expert in het werkveld wilt worden, kun je meedoen aan examens. Als je teamchef wilt worden, word je op verschillende punten getest. Je competenties en motivatie, maar ook je werkhouding en inzicht worden in aanmerking genomen. Het allround plaatje dus.”

Een job bij FOD Financiën? Bekijk het aanbod en go for happy!

8. Bij de Bijzondere Belastinginspectie zijn het allemaal pitbulls

“Ook deze stelling kan ik ontkrachten (lacht). In de maatschappij worden we zo afgespiegeld, omdat we bij de Bijzondere Belastinginspectie grootschalige en georganiseerde fraude bestrijden. We proberen ervoor te zorgen dat iedereen zijn belastingen correct betaalt, maar dat blijven we wel altijd doen op een rechtvaardige manier. Pitbulls zijn we dus zeker niet.”

9. Ambtenaren drinken de hele dag koffie

"Ja en nee. De tijd dat er twee keer per dag een koffiedame op kantoor langskwam, heb ik niet meer gekend. Maar een keer in de voor- en namiddag naar de cafetaria gaan voor een kopje koffie, dat doen we wel. Af en toe is een pauze ook nodig.”

10. Ambtenaren hebben een goed pensioen

“Ik vind dat wij een goed pensioen hebben. Het is natuurlijk niet te vergelijken met dat van iemand uit de privésector. Wij hebben geen groepsverzekering. Wel kun je ons pensioen vergelijken met ‘uitgesteld loon’, omdat er maandelijks meer wordt afgehouden van ons loon om dat pensioen te betalen. Maar ik denk dat wij zeker niet mogen klagen.”

Check: Zo bereken je hoeveel pensioen jij zal krijgen

11. Ambtenaren lezen ‘s morgens eerst de krant voor ze werken

“Dat kan. Ik doe het zelf ook, maar wel buiten de werkuren. Het is natuurlijk voor een belastinginspecteur interessant om up-to-date te blijven met wat er in de maatschappij gebeurt en de krant te lezen.”

12. FOD Financiën zijn muggenzifters

“Wij zijn eerder correct. Bij de Bijzondere Belastinginspectie, en FOD Financiën in het algemeen, passen we eigenlijk gewoon de wet toe. Regels zijn regels. Als je volgens deze regels te weinig betaalt, wordt dat rechtgezet. Omgekeerd, als je te veel betaalt, zullen we dat ook corrigeren.”

Lijkt een job bij FOD Financiën je op het lijf geschreven? Check het actuele vacatureaanbod en solliciteer vandaag nog!

Tip van Alexandra voor young graduates

“Zie solliciteren als daten. Je moet een werkgever zoeken die bij je past. Kijk eerst naar jezelf. Waar ben je naar op zoek? Wat vind jij belangrijk in een job? Denk eraan dat je bij je werkgever moet passen maar ook omgekeerd.”

ONTDEK: Hoe vind je concreet de job die bij je past?

(Lisa Van Garsse) - Bron: Go for happy Magazine

20 februari 2023
Anderen bekeken ook