Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 509

Volgende
Volgend artikel:

De verschillen tussen statutairen en contractuelen

Mede mogelijk gemaakt door: FOD Financiën

Als nieuwkomer aan de slag bij FOD Financiën

fatih_fod
"Richt je op één onderneming, maar zorg dat je een back-up achter de hand hebt.” (Fatih Öz, fiscaal controleur bij FOD Financiën)
Fatih Öz (24 jaar) werkt sinds oktober vorig jaar bij FOD Financiën als fiscaal controleur en zit momenteel in zijn ‘stagejaar’. Dat is de periode die elke ambtenaar moet doorlopen om daarna vast benoemd te worden. Zijn advies aan young graduates? “Solliciteren, solliciteren en solliciteren!”

Hoe ben je bij je eerste job terechtgekomen?

“In maart 2020 heb ik stage gelopen bij FOD Financiën via mijn studie aan Hogeschool Gent. Na drie maanden stage wist ik ongeveer hoe de dossiers behandeld werden en hoe de ambtenaren hun job doen. Het leek me wel iets voor mij. Via de website Selor (het selectiebureau van de overheid, n.v.d.r.) heb ik mij ingeschreven voor een vacature. Zo heb ik gesolliciteerd voor een Rosetta-contract. Dat is een startbaanovereenkomst voor mensen die net afgestudeerd zijn, zodat ze direct aan de slag kunnen na een interview.”

Hoe evolueer je van een Rosetta-contract naar een vaste benoeming?

“Eenmaal je een aantal maanden goed meedraait binnen de overheidsinstantie onder een Rosetta-contract kun je deelnemen aan de benoemingsexamens van Selor. Dit zijn testen waarbij je kunt solliciteren voor talloze functies. Na een succesvol examen volgt een interview, waarna je stagejaar begint. Hierna ben je officieel een vastbenoemde ambtenaar.”

Wat is jouw ultieme advies voor young graduates?

“Solliciteren, solliciteren en solliciteren!”

Moet je dan op zo veel mogelijk paarden tegelijk wedden?

“Dat nu ook weer niet. Hoe serieus kom je dan over bij die organisaties? Ik zou eerder specifiek solliciteren in één bepaalde richting, maar ook weer niet 100 procent daarop focussen. Want als dat niet lukt, wordt het moeilijk. Richt je op één onderneming, maar zorg dat je een back-up achter de hand hebt.”

Heb je tips tegen de stress van een sollicitatiegesprek?

“Dat hangt ervan af of het online verloopt of niet. Maar je goed in je vel voelen is belangrijk. Ik zou me formeel kleden en mijn haar goed leggen zodat ze zien dat je serieus bent. Slordigheid en nonchalance hebben hier geen plaats. Bij een sollicitatie op kantoor zou ik naar de kapper gaan en wat parfum dragen. Ook kun je algemene sollicitatievragen voorbereiden zodat je weet wat je te wachten staat. Dat vermindert de stress aanzienlijk.”

Welke carrièrevalkuilen moet je zeker vermijden?

“Je werkt meestal in team. Hou dus rekening met de collega's en ga samen vooruit in plaats van te focussen op jezelf. Kennis delen en elkaar ondersteunen, helpt iedereen. De mentor die je begeleidt, laat je nooit in de steek. Het gebrek aan een grondige voorbereiding op de praktijk tijdens een opleiding in het hoger onderwijs kun je een valkuil noemen, want een studie is vaak heel theoriegericht. Ga zeker eens te rade bij ervaringsdeskundigen.”

E-GIDS: Klaar voor je eerste job!

(Luka Van Dessel) - Bron: Go for happy Magazine

23 december 2021
Anderen bekeken ook