Collega's
Vorige

1 van 482

Volgende

11 roddeltypes: wie zit in jouw team?

11 juni 2012
Een werkvloer waar niet geroddeld wordt over of tussen collega’s moet volgens ons nog worden uitgevonden. Maar wat we niet wisten, is dat er maar liefst elf roddeltypes bestaan. Bent u een ‘kwebbelaar’ of eerder een ‘flapuit’? Een overzicht!
Roddelen

We roddelen allemaal. Wie beweert dit niet te doen, daar kunnen we kort over zijn: die liegt. Je hart luchten over iemand anders tegen iemand anders, het kan soms gewoon zo’n deugd doen. En zeg het niet voort, maar eigenlijk is daar ook niet zoveel mis mee. Het zorgt ervoor dat je de kans krijgt om je eigen mening over derden eens te toetsen aan anderen en op die manier maak je de verhoudingen in je team duidelijk.

11 roddeltypes

Er bestaan dus maar liefst elf verschillende roddeltypes, maar niet elk type is even positief:

1. De kwebbelaar 

Deze collega houdt van smalltalk. Voor de laatste nieuwtjes over je collega’s kan je bij hem of haar terecht. Dit is een vrij onschuldige manier van roddelen, tenslotte gaat het louter om feiten en deze kunnen negatief, maar ook positief zijn.

2. De sensatiebeluste 

De sensatiebeluste roddelaar gaat een stapje verder en vertelt liever enkel de smeuïge details van het privéleven van een collega door. Ruzies of geheime relaties, je komt het allemaal via hem of haar te weten.

3. De manipulant 

De manipulant zet graag mensen tegen elkaar op. Deze werknemer selecteert enkel bepaalde fragmenten uit roddels en speelt deze vervormde informatie aan anderen door.

4. De flapuit 

De niet zo subtiele roddelaar verklapt roddels op verkeerde momenten tegen de verkeerde personen, waardoor hij of zij (ongewild) anderen tegen elkaar uitspeelt. Collega’s herkennen deze werknemer bijzonder snel en vertrouwen bijgevolg niets meer aan hem of haar toe.

5. De klikker 

De klikker staat regelmatig aan het bureau van de baas met de laatste nieuwe roddels over zijn of haar collega’s. Deze werknemer ligt niet goed in de groep en zal al snel door andere medewerkers worden genegeerd.

6. De druktemaker 

Deze werknemer houdt ervan om op belangrijke momenten uit te pakken met zwaar beladen onderwerpen. De druktemaker zal bijvoorbeeld proberen commotie te veroorzaken door tijdens vergaderingen spannende roddels te verklappen.

7. De kwaadspreker 

De kwaadspreker ligt graag goed in de groep en zal zijn positie willen beïnvloeden door kwaad over anderen te spreken. Hij of zij vertelt dus vooral fouten en ergernissen van collega’s verder.

8. De snuffelaar 

Bij de snuffelaar kunnen collega’s terecht die de laatste nieuwtjes over collega’s te weten willen komen. Als een echte paparazzi overschrijdt hij of zij bepaalde grenzen om toch aan informatie te kunnen komen. Hij of zij speelt vertrouwelijke informatie door, maar bepaalt zelf bij wie die informatie terechtkomt en bij wie niet.

9. De verzamelaar 

De verzamelaar gebruikt zijn of haar kennis over collega’s enkel wanneer het echt nodig is. Als deze werknemer zelf in een verkeerd daglicht komt te staan, dan beschikt hij of zij over heel wat informatie die tegen anderen kan worden gebruikt.

10. De opschepper 

Deze medewerker roddelt ontzettend graag en zet zich daarbij het liefst van al steeds centraal. Zelfs tijdens het roddelen over anderen spreekt hij vooral uit de ‘ik’-vorm. Soms weet hij of zij zelfs niet eens waarover het gaat.

11. De stille genieter 

De stille genieter houdt zich eerder op de achtergrond. Hij observeert anderen en geniet zichtbaar wanneer anderen roddelen. Aan de hand van non-verbale signalen geeft hij of zij aan dat collega’s gerust nog wat meer mogen vertellen.

(nm) – Bron: Managersonline.nl 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook