Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 536

Volgende

10 carrièretips voor wie niet echt naar een nieuwe job op zoek is

klaar voor een nieuwe job
Hou je van je job? Geen haar op je hoofd dat eraan denkt om te vertrekken? Zelfs als je gezegend bent met een superleuke baan, is het altijd nuttig om je ogen en oren open te houden. Bedrijven kunnen behoorlijk onvoorspelbaar zijn en voor je het weet sta je op straat. Maar wie goed voorbereid is, heeft geen enkele reden om te panikeren.

Als je gelukkig bent in je job, heb je geen enkele reden om te zoeken naar iets nieuws. Toch is het een goed idee om af en toe eens te kijken welke mogelijkheden je nog hebt. Want het kan altijd gebeuren dat een bedrijf moet besparen, of zelfs failliet gaat. Tien tips voor wie niet echt op zoek is naar een nieuwe job.

1. LinkedIn

Speel je troeven uit op LinkedIn. Dit is immers de perfecte plek om je cv bij te houden, en te tonen aan potentiële werkgevers. Met een opsomming van je opleidingen, ervaringen, vrijwilligerswerk, vaardigheden en diploma’s geef je toevallige kijkers meteen mee wie je bent, en wat je goed kunt.

Klaar? Maak dan connecties met de mensen die je kent. Voeg geen onbekenden toe, want die gaan je op moeilijke momenten echt niet vooruithelpen. En tot slot: word lid van relevante groepen. De ideale manier om de juiste contacten te leggen.

2. Aanbevelingen

Schrijf aanbevelingen op LinkedIn. Dat zal je ongetwijfeld zelf een paar aanbevelingen opleveren. En die springen natuurlijk meteen in het oog bij potentiële werkgevers.

3. Sociale media

LinkedIn is natuurlijk niet het enige sociaal netwerk. Facebook en Instagram zijn misschien dé plekken waar jij vooral persoonlijke informatie deelt met vrienden en familie. Ook deze platformen kunnen je aan een nieuwe job helpen. Zeker als je contact houdt met vroegere collega’s. En vergeet Twitter niet!

4. Netwerken

En dan bedoelen we niet alleen online. Ga af en toe naar een bedrijfsfeestje, of laat je zien op netwerkevenementen. Hoe meer contacten, hoe meer opportuniteiten zich kunnen voordoen.

5. Investeer

Geen geld, wel tijd. Onderhoud je relaties met vroegere collega’s, vrienden en kennissen. Post dus af en toe een update op Facebook en Twitter, of vraag regelmatig aan bepaalde mensen hoe het met ze gaat. Als ze zien dat je om hen geeft, dan is de kans een stuk groter dat ze je helpen wanneer het nodig is. Handig!

6. Bedrijvenjacht

Je hebt misschien een leuke job gevonden, maar je hebt vast ook een lijstje van bedrijven waar je even graag zou voor willen werken. Check regelmatig hun websites voor nieuwtjes en vacatures, en wie weet bots je weleens op de job waar je écht van droomt.

7. Jobsites

Neem af en toe ook eens een kijkje op websites met jobaanbiedingen. Jobat.be, bijvoorbeeld. Geef snel even aan welke job je precies zoekt, en wie weet ontdek je zo een functie die je op het lijf geschreven is. Zonder dat je er ooit aan gedacht hebt. Of maak een persoonlijk profiel aan en schrijf je in om jobs op maat te ontvangen via e-mail.

8. Up-to-date

Volg je regelmatig opleidingen? Of heb je onlangs promotie gemaakt? Pas dan onmiddellijk je cv aan. Zorg ook altijd dat je een motivatiebrief hebt klaarliggen, afgestemd op je kwaliteiten en de job die je zoekt. Op die manier kun je meteen solliciteren als er toch een interessante vacature passeert.

9. Tijd voor interviews

Neem niet al je vakantiedagen op. Als er zich een mooie kans voordoet, heb je ruimte om tijd vrij te maken voor een gesprek. Zorg ook meteen voor een goede outfit, zodat je er piekfijn uitziet tijdens je sollicitatie.

10. Begin helemaal opnieuw

Lees dit lijstje elk kwartaal opnieuw. Groeit je netwerk op LinkedIn? Hou je contact met de mensen op sociale media? Heb je een idee voor welke jobs je in aanmerking komt? Ben je helemaal klaar voor een onverwacht gesprek met een potentiële werkgever? Als je goed voorbereid bent, dan is het veel makkelijker om later snel een nieuwe job te vinden.

(dt/em) - Bron: The Balance Careers 

18 juli 2016
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook