Werken in het buitenland: welk visum heb je nodig?

Denk je er weleens over je professionele horizon te verbreden en buiten België te gaan werken? Afhankelijk van het land waar je naartoe wilt, heb je mogelijk een visum, een werkvergunning of een verblijfsvergunning nodig. Daarom zetten we even op een rijtje waar je rekening mee moet houden.

24 mei 2018

Delen

visum

In Europa

Als Europees staatsburger kan je in ieder land van de Europese Unie (plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) aan de slag zonder een visum of verblijfsvergunning. Deze regeling vloeit voort uit het ‘Vrij Verkeer van Personen’-verdrag tussen de lidstaten. Je horizon verbreden binnen de EU zal dus geen grote uitdagingen opleveren wat betreft een visum.

Droom je ervan om in het Verenigd Koninkrijk te gaan werken, dan hou je best rekening met de Brexit. Ook al weet (nog) niemand wat precies de regelingen zullen zijn met betrekking tot vrij verkeer van personen, er is een kans dat je in de toekomst enkel met een visum het VK binnenkomt. Om misverstanden te voorkomen, contacteer je best de ambassade voor advies.

Buiten Europa

Zoek je je heil buiten Europa, dan verschilt het per land of staat welk visum je precies nodig hebt. Elk land heeft zijn eigen regels op het gebied van internationale mobiliteit en in de meeste gevallen kan je met een Europees staatsburgerschap niet langer dan een bepaalde tijd (meestal 90 dagen) zonder verblijfsvergunning ergens verblijven of werken.

In ieder geval is een bezoek aan de ambassade van het betreffende land aangeraden (en soms verplicht) om alle benodigde informatie en documenten voor je verblijf in het buitenland te verkrijgen. Een visum of werkvergunning wordt meestal enkele weken na het indienen van het verzoek verstrekt, mits je aan alle eisen voldoet.


Hier zijn enkele voorbeelden van de procedures in verschillende landen, om je een idee te geven hoe het proces verloopt.

Verenigde Staten

De VS kent verschillende soorten visa. Een eerste mogelijkheid om in de VS te wonen en werken is een visum (permanent of tijdelijk) met werkvergunning. Je kan je hierbij laten sponsoren door een bedrijf: zij nemen dan de eventuele kosten (gedeeltelijk) over bij je toegang tot het land van Uncle Sam.

De andere mogelijkheid om de VS binnen te geraken is via een permanente verblijfsvergunning, ofwel de befaamde ‘Green Card’. Met deze kaart ben je vrijgesteld van een visum. Een Green Card is echter zeer moeilijk om te verkrijgen (en dat zal de komende jaren niet makkelijker worden).

Canada en Australië

In deze landen kan je profiteren van een ‘working holiday’-visum, waarbij je voor een gelimiteerde periode in deze landen kan wonen en werken.

Azië

  • Maleisië: voor dit Aziatische land heb je een ‘tewerkstellingspas’ (“employment pass”) nodig, waarvan er vier soorten zijn. De duur kan variëren van 12 maanden tot 5 jaar. Voor je visumaanvraag worden alle documenten, inclusief een bewijs van goed gedrag en zeden en je medisch dossier, voorgelegd aan een comité. Alle aanvragers moeten worden erkend als ‘gekwalificeerd’, wat wil zeggen dat je ofwel al enkele jaren werkervaring moet hebben, of een diploma. In bepaalde beroepsgroepen is het niet mogelijk om als buitenlander aan de slag te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld niet in een supermarkt of restaurant werken of een medisch beroep uitoefenen.
     
  • Japan: hier kan je over het algemeen gemakkelijk een werkvisum van zes maanden tot een jaar verkrijgen, mits je een arbeidscontract van een bedrijf in Japan kan voorleggen, evenals een huur- of koopcontract. Een spontane werktrip naar Japan is uit den boze: voordat je een visumaanvraag doet, moet je eerst langs de ambassade, waarbij al je papierwerk compleet in orde moet zijn.

Latijns-Amerika

Ben je van plan de Chileense arbeidsmarkt te verkennen? Om een werkvisum voor Chili te verkrijgen, moet je naar de Chileense ambassade. Allereerst dien je een afspraak te maken om een visumaanvraag in te dienen. Nadat de ambassade een afspraak heeft gepland, moet je verscheidene documenten aanleveren. Naast een (uiteraard) geldig paspoort dien je bijvoorbeeld je arbeidscontract en certificaat van goed gedrag en zeden te laten zien. Ook moet je je beweegredenen opgeven in een persoonlijk gesprek. Als je salaris op locatie te laag wordt geacht, moet je tevens bevestigen dat iemand garant voor je staat.


Waar je ook heen gaat, de aanvraag voor een visum met werkvergunning buiten Europa is niet in een oogwenk gebeurd: het kan een paar weken (Chili) tot enkele maanden (Verenigde Staten) duren. Belangrijk is om je dossier goed voor te bereiden en de ambassade van het betreffende land te contacteren. Wil je gaan werken binnen de EU? Dan heb jij geluk en hoef je in principe enkel je paspoort in te pakken.

(pb) - Bron: TopCompare.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.