Vorige

1 van 240

Volgende
Volgend artikel:

Opleiding als bindmiddel

4 gevaren die dreigen voor vrouwelijke zakenreizigers

4 mei 2015
Zakenreizen zijn veel minder vrouwvriendelijk dan vaak wordt gedacht. Vrouwelijke medewerkers ondervinden dan ook veel meer ongemakken dan hun mannelijke collega’s.

Meer en meer vrouwen bekleden hoge functies in bedrijven, functies waarvoor ze ook vaak naar het buitenland moeten om hun organisatie te vertegenwoordigen.

Gevaarlijke situaties

Volgens consulent Maiden Voyage wordt 24% van vrouwelijke zakenreizigers wel eens met gevaarlijke omstandigheden of ongemakkelijke hindernissen geconfronteerd. Zo moeten vrouwen extra oppassen voor:

  1. Diefstal of overvallen
  2. Stalkgedrag
  3. Seksueel geweld
  4. Ontvoering

“Vrouwen lopen sneller het risico om het slachtoffer te worden van seksueel-gerelateerde misdrijven dan mannelijke collega’s,” benadrukt Carolyn Pearson, CEO van Maiden Voyage.

Reistraining

Toch biedt er amper 5% van ondernemingen reistrainingen aan. De vrouwen die meewerkten aan het onderzoek getuigden zelfs dat 31% helemaal geen enkele veiligheidsondersteuning bood, iets wat Maiden Voyage op lange termijn in het nadeel van de organisatie zelf ziet spelen. Pearson merkt op dat bedrijven juridisch ter verantwoording kunnen geroepen worden als hun werknemers onderweg gevaar ondervinden.

"Bedrijven stimuleren vrouwen wel om een grotere verantwoordelijkheid in de organisatie op te nemen, maar slechts weinigen bieden hun vrouwelijke kaderleden onderweg voldoende beveiliging," voegt Pearson toe.

Culturele verschillen

Vrouwelijke zakenreizigers ondervinden ook sneller culturele ongemakken. Zo moeten ze zeer goed opletten voor regionale, culturele gevoeligheden en plaatselijke etiquette die vaak slaan op het gedrag dat van hen verwacht wordt en hun kledingkeuze. Een goede reisvoorbereiding en training kan hen voorbereiden op deze culturele drempels en ongemakkelijke situaties voorkomen.

“In bepaalde regio’s zal er aandacht moeten besteed worden aan de gehanteerde dresscodes, maar ook moet men weten dat een vrouw in Saoedi-Arabië geen auto mag besturen. Elders kunnen oogcontact, het dragen van lippenstift of zelfs louter het bezit van het magazine Cosmopolitan de vrouwelijke reiziger al in de problemen brengen.”

Extra aandacht voor reisondersteuning is dus geen overbodige luxe en kan een bedrijf en de reiziger preventief problemen besparen.

(sjv) – Bron : Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15196 andere jobs