Mijn collega’s komen in hun vrije tijd vaak samen. Hoe sla ik hun uitnodiging af?

Ieder individu heeft andere waarden, behoeften en verwachtingen. Misschien hou jij liever je werk en je privéleven gescheiden. Daar is zeker niets verkeerd mee.

24 februari 2009

Delen

Belangrijk is wel dat je dit op een duidelijke manier uitlegt en dat je het correct benoemt. Het is essentieel dat iedereen respect heeft voor de mening van elkaar.

Goede bedoelingen

Aan de andere kant moet jij ook begrijpen dat het voor je collega’s wel belangrijk is om bijvoorbeeld etentjes of een informele drink te organiseren. Je kan misschien jaarlijks naar één bijeenkomst komen om zo je goede intenties te onderstrepen. Dat zal zeker geapprecieerd worden en zo vermijd je dat je uit de groep wordt gesloten.

Niet gemakkelijk werk en privé te scheiden

Het werk is namelijk een groot deel van het dagelijkse leven waardoor het niet altijd gemakkelijk is de deur van thuis en van je werk achter je dicht te trekken en er niet meer aan te denken.

Ook voor je partner kan het soms interessant zijn om jouw collega’s te leren kennen. Op deze manier kan hij/zij je verhalen beter kaderen en voelt hij/zij zich ook meer betrokken.

De sociale functie van de werkplek is voor veel mensen bepalend voor hun welbevinden en motivatie. Er zijn bijvoorbeeld mensen die niet kunnen aarden in een onpersoonlijke en gesloten omgeving. Bedrijfscultuur speelt hierin een zeer belangrijke rol.

Met dank aan Ilse Claes, arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group.    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.