Gezondheid is meer dan sporten en fruit eten

'En een goede gezondheid!' De nieuwjaarswensen dit jaar waren dan misschien niet heel origineel, maar wanneer je iemand een goede gezondheid wenst, ga je wel meteen naar de kern van de zaak, de basis van al het andere goede dat je vrienden en familie toewenst. Ook bij Colruyt Group willen ze een goede gezondheid voor alle werknemers. En daarbij gaan ze een pak verder dan het laten klinken van champagneglazen.

4 maart 2016

Delen

gezond

“Bij Colruyt Group is gezondheid één aspect van welzijn, naast arbeidsveiligheid, ergonomie, het psychosociale en arbeidshygiëne”, legt afdelingshoofd Welzijn Johan Lowette uit. “Onze afdeling maakt deel uit van HR. Binnen onze visie is dat ook logisch: ook wij streven naar een balans tussen mens en organisatie. We ondersteunen leidinggevenden en medewerkers zodat mensen hun werk hier goed en met plezier kunnen doen, dat ze langer kunnen werken. Om dat te bereiken, zetten we enerzijds in op welzijn en anderzijds op de individuele draagkracht van onze medewerkers.”

Wanneer ze het hier over een 'goede gezondheid' hebben, gaat het om meer dan sporten en voldoende groenten en fruit eten. Hier zal je niet gauw een fitnessruimte vinden waar alle medewerkers naar hartenlust aan hun conditie kunnen werken. Bij de retailer uit Halle zijn ze er immers van overtuigd dat de mensen die je elke middag zwetend op de roeimachine zal zien zitten net dezelfde zijn die dat ook nu al doen. Neen, dan houden ze het liever bescheiden door collega's die veel te weinig bewegen alvast te motiveren om 's middags wat te wandelen of met de (elektrische) fiets naar het werk te komen.

Nuttig en efficiënt

“We trachten erop te letten dat wat wij doen nuttig is voor onze medewerkers én dat we er nadien op een of andere manier een effect van kunnen zien”, vervolgt Johan Lowette. “Hoe doen we dat? Wel, via de medische dienst weten we wel wat over ons personeelsbestand – niet over individuen, maar statistisch over het geheel. Zo hebben we bijvoorbeeld gezien dat er bij ons iets meer rokers werken dan gemiddeld en dus zetten we een rookstopactie op. We weten dat het nuttig is én roken heeft een link met afwezigheden en ziekte.”

Maar het stopt niet bij stoppen met roken. 'En een goede gezondheid!' betekent dat er ook ergonomisch advies op maat van de individuen komt, dat elke medewerker zich kan laten inenten tegen de griep, dat er sociale ondersteuning is voor wie zich thuis niet goed in zijn vel voelt en de chefs doorheen de hele organisatie opgeleid worden om stress in hun teams tegen te gaan. “Wanneer we onze mensen iets aanbieden, dan zien we dat zij vaak geholpen zijn door kleine dingen waar ze elke dag voordeel uit halen. Veel meer dan door grote campagnes waar je de mensen niet mee bereikt.”

Lees verder:

3 gezonde tips van Johan Lowette (Colruyt) 

In samenwerking met MARK Magazine
(tv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.