Kan mijn baas zomaar van een vierdagen- naar een vijfdagensysteem overschakelen?

prikklok

Ik werk al jaren 38 uren per week in een vierdagensysteem. Nu wil mijn werkgever overschakelen naar een vijfdagensysteem. Kan dat zomaar?

Een eenzijdige wijziging van het werkrooster is een wijziging van een essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst. De werkgever die in belangrijke mate het werkrooster wijzigt zonder toestemming van de werknemer, beëindigt zodoende op onwettige wijze de overeenkomst.

Er bestaat een precedent in de rechtspraak waar de rechter oordeelde dat een wijziging van een vijfdaagse naar een zesdaagse werkweek een belangrijke wijziging van een essentieel bestanddeel van de arbeidsovereenkomst uitmaakte zodat de werkgever de arbeidsovereenkomst op onwettige wijze beëindigd had.

Toch oordelen sommige rechtbanken dat een eenzijdige wijziging van het werkrooster is toegelaten wanneer ze geen belangrijke nadelen in het gezinsleven van de werknemer veroorzaakt. Dit zal in dit geval moeten worden beoordeeld en afhankelijk van jouw gezinsituatie zal besloten worden of zo’n wijziging toelaatbaar is.

Indien je niet akkoord gaat met de wijziging, heb je slechts twee opties: ofwel leg je je er toch bij neer ofwel roep je binnen een relatief korte termijn (ongeveer 1 maand) na de effectieve wijziging, de beëindiging van je arbeidsovereenkomst in en vraag je een ontslagvergoeding.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).   

Meer info over Contract

13/08/2009