Aangeboden door Federale Overheidsdienst Financiën

Werken bij de FOD Financiën: “Het team verbreedt je horizon”

Eve en Tibo tekenden kort na hun studies in op de startbaanovereenkomst van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën. Intussen zijn ze beiden statutair benoemd. Als projectleider en lid van het invorderingsteam zien ze de impact van hun werk en genieten ze van de troeven van de FOD. Ze werken in een tweetalig team, in een stad waar ze vol lof over zijn.

Eve Willemen (28) uit Lier deed in 2020 haar eerste werkervaring op bij de FOD Financiën. Ze had toen net haar master in de politieke wetenschappen behaald. “Toen ik op werkenvoor.be de vacature van projectleider zag, wist ik meteen dat die mij op het lijf geschreven was”, zegt ze. “Als scoutsleider zette ik al altijd graag mijn schouders onder projecten. Toen ik op gesprek kwam, was er echt een klik. En dat ik niet eens mijn paraplu moest openen om de afstand tussen het station en de voordeur te overbruggen, was ook wel interessant (lacht).”

Tibo Watteel (26) beschrijft zichzelf als een rasechte West-Vlaming, ook al woont hij nu in Gent en werkt hij in Brussel. Kort nadat hij zijn master in de handelswetenschappen behaalde, ging hij aan de slag bij de FOD. “Het is hier leuk werken”, aldus Tibo. “De FOD is mee met haar tijd en zet sterk in op de werk-privébalans. Het is een kwestie van geven en nemen. Even twee uur offline gaan voor een tandartsbezoek? Dankzij de glijdende uren kan dat, maar dat haal je daarna uiteraard in door wat vroeger te beginnen of later te stoppen. Het stereotype beeld van de ambtenaar klopt hier echt niet.&rdquo

Een rechtstreekse bijdrage

Als projectleider bij de FOD maakt Eve de strategische ambities van de organisatie waar. “We willen innovatief zijn, met een geoptimaliseerde werking en nieuwe digitale toepassingen. Zo maken we van een organisatie met 20.000 medewerkers een goed geoliede machine. Daar draag ik graag aan bij.” De kunst is om de juiste mensen rond de tafel te krijgen, een planning te maken en de budgetten te beheren. “Het overkoepelende aspect maakt dat je veel bijleert. Wanneer je dan een mijlpaal bereikt of medewerkers de toepassingen ziet gebruiken, geeft dat veel voldoening. Je kan je hier bovendien continu bijscholen, ook rond mentaal welzijn of een domein dat op het eerste gezicht niet meteen past bij je huidige functie. De FOD zet echt in op doorgroeien.”

Kom werken bij de FOD Financiën en draag bij tot een betere maatschappij. Bekijk alle troeven via jobfin.be!

Een leuke dynamiek in een tweetalig team

De teams van Tibo en Eve bestaan uit Vlamingen, Walen en Brusselaars. “Iedereen heeft andere standpunten, en het is leuk om met die diversiteit om te gaan”, zegt Tibo. “We zijn ook een jong team – alleszins qua geest. Er is een leuke dynamiek. Af en toe gaan we iets drinken na het werk of lunchen we samen.”

“Wij zijn echt een jong team”, gaat Eve verder. “Onze oudste collega is 42 – hij zal het leuk vinden als ik zeg dat dat jong is (lacht). Het team staat achter je en helpt je als je het even te druk hebt. Het mooie aan werken met mensen uit alle hoeken van het land, is dat het je horizon verbreedt. Je leert nieuwe festivals of films kennen, bijvoorbeeld.” Tibo vult aan: “Onze Franstalige collega’s hoorden nog nooit van Zillion, terwijl die film bij ons overal in de media was. Het is leuk wanneer ze op jouw aanraden dan toch gaan kijken.”

Een bewuste keuze voor Brussel

“Brussel binnenrijden geeft me nog steeds een soort bruisend gevoel”, zegt Tibo. “Ik vind het heel fijn om vanuit zo’n hoog, glazen gebouw in het zakelijke district de skyline van Brussel te zien. Hier komt iedereen samen als Belg. Voor een cinefiel als ik komt het ook mooi uit dat je na het werk de keuze hebt uit verschillende bioscopen.”

Eve sluit zich daarbij aan. “Er zijn ook veel bars en restaurants, of leuke winkelstraatjes als de Antoine Dansaertstraat. Op de eerste woensdag van elke maand zijn veel musea gratis, en omdat je bij de FOD de vrijheid hebt om te schuiven met je uren, kan je daar handig gebruik van maken. Onlangs gingen we met de collega’s naar de kermis. Brussel is meer dan het negatieve nieuws uit de krant. Het is een prachtige stad om te ontdekken.”

Wil jij ook deel uitmaken van een dynamisch team bij FOD Financiën, net zoals Eve en Tibo? Ontdek de boeiende mogelijkheden en geef jouw carrière een vliegende start!

Federale Overheidsdienst Financiën: 2 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Federale Overheidsdienst Financiën' jobs meteen in je mailbox.