Jeroen Meus: Parfumier

‘Soms zeg ik tegen mijn vriendin: ‘Nu ruik je naar mijn ex’’ (Jeroen Meus, chef-kok)
Als chef-kok Jeroen Meus een ander beroep mocht kiezen, zou hij voor parfumier gaan. 'Ik ruik aan alles wat ik in mijn handen krijg', bekent hij ...
Jeroen Meus
‘Soms zeg ik tegen mijn vriendin: ‘Nu ruik je naar mijn ex’’ (Jeroen Meus, chef-kok)

'Smaken en geuren liggen dicht bij elkaar. Met je neus dicht proef je niks. Ik kan genieten van het verschil in geur tussen een overrijpe en een onrijpe meloen: de eerste neigt naar ammoniak, de tweede ruikt kouder, heeft minder een zweem over zich. Als ik een fond van rundbeenderen bereid, ga ik er om de twee uur met mijn neus bovenhangen. Je ruikt die echt met de tijd beter worden.'

Kruidiger

'’s Ochtends draag ik een ander parfum dan ’s avonds. Tegen het einde van de dag mag het gerust wat kruidiger zijn. Ja, ik ga ver in mijn obsessie. Er is een tijdschrift over de horeca op de markt, waar de mooiste fotoreportages in staan, maar omdat het blad verschrikkelijk stinkt, wil ik niet dat mijn restaurant er ooit in staat.'

'Soms zeg ik tegen mijn vriendin: “Nu ruik je naar mijn ex”. Aan geuren kunnen sterke herinneringen vasthangen. Zo had ik als kind vaak last van aften. Mijn moeder behandelde die steeds met een product op basis van kamille. Als ik nu een potje kamillethee zet, geeft me dat een fijn gevoel omdat ik meteen moet denken aan mijn moeder die me verzorgt.'

Chanel No. 5

'Herman, de fotograaf die aan mijn boeken meewerkt, heeft een artisanale parfum uit het Italiaanse Verona gemengd met een commercieel merk. Een geniale mix. Toen Herman mij die Italiaanse parfum cadeau gaf, zag ik mij genoodzaakt om het met een totaal ander product te fuseren. Van zijn geur moet ik afblijven.'

'Ik ben één van de weinige mannen die zonder problemen een halfuur in een parfumerie kan rondhangen. Een Frans parfumhuis heeft een blinde in dienst, die ze de Neus noemen. Hij doet niets anders dan aan flacons ruiken. Als hij in een geur vanille detecteert, zal hij je zelfs kunnen vertellen uit welk land die komt. Zo’n ontwikkeld reukorgaan zou ik ook willen. Maar ik besef dat dit veel training vergt.'

'Parfums samenstellen, lijkt mij echt een droom. Mensen onderschatten die job. Wist je dat één parfum 30 verschillende componenten heeft? Ik heb veel respect voor wie Chanel No. 5 voor vrouwen heeft samengesteld. Dat is een klassieker, die zowel mijn oma als mijn vriendin gebruikt.'

6 september 2012
Anderen bekeken ook