Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

Je zoon of dochter meenemen naar het werk: mag dat?

Schoolstakingen of pedagogische studiedagen, ziekte van je kinderen of de onthaalmoeder, vakanties, ... het is vaak niet makkelijk om altijd opvang te vinden. Handig toch, als je je kind af en toe kan meenemen naar het werk. Maar mag dat?

7 uur ’s ochtends. De telefoon rinkelt. De onthaalmoeder van je kleine bengel ligt met griep in bed. De grootouders zijn op reis en je vakantiedagen zijn op. Mag je je kind meenemen naar het werk?

Lekker makkelijk toch? Dat is goed voor je werkgever: zo raakt het werk gedaan. Je werkt onverstoorbaar door op je pc en kijkt elk half uur even of zoon/dochterlief zichzelf nog in stilte bezighoudt. Je kind gaat mee lunchen. Collega’s maken een praatje met je kleine. Men knijpt hem of haar in de wangen en brengt hem/haar een blikje cola. Jij neemt 's middags even tijd om met je kind in een kamertje te spelen.

Dit alles onder toeziend oog van tientallen collega's die glimlachend en medeopvoedend inspringen. Je plant je taken zo dat je die dag iets simpels kan doen, waarbij je kind kan assisteren. De speelse afleiding van een kind op kantoor… ideaal voor volwassenen, dan raken ze niet zo gestresseerd.

Tot zover het ideale scenario. Evengoed levert je kind meebrengen naar kantoor afkeurende blikken op van je collega’s. Want ze komen door het lawaai niet echt aan werken toe. Je kind komt ongevraagd aan het bureau van je collega staan en grijpt naar de muis... en met vijf keer klikken en wat gesleep krijg je je vastgelopen inbox eindelijk weer aan de praat. Na de lunch blijkt het kind op alle stoelen gele Post-its geplakt te hebben. Tof!

Mag het?

Los van het feit of het al dan niet leuk en productief is, mag je je kind wel meenemen naar kantoor? Schoolstakingen of pedagogische studiedagen, ziekte van je kinderen of de onthaalmoeder, vakanties, … het is immers vaak niet makkelijk om altijd opvang te vinden.

Els Vanderhaegen, Legal Manager bij Securex, licht toe: “Je mag je kind nooit zonder toestemming van je baas mee naar kantoor brengen, want jouw kind is aanwezig op een plaats waar enkel werknemers en bevoegden komen.”

“Daarnaast is een arbeidsovereenkomst een overeenkomst waarbij de werknemer zich verbindt om het afgesproken werk uit te voeren en dat lukt niet optimaal als je zoon of dochter aanwezig is.”

“Bij een ongeval op het werk, is je kind niet verzekerd. De arbeidsongevallenverzekering is bedoeld om werknemers te beschermen tegen de gevolgen van mogelijke ongevallen tijdens hun werk. Elke werkgever moet voor zijn werknemers zo’n arbeidsongevallenverzekering afsluiten, maar uiteraard niet voor de kinderen.”

Op bepaalde arbeidsplaatsen is het zelfs verboden om een kind mee te nemen: bijvoorbeeld als er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen.

Sommige mensen denken dat een moeder tijdens de borstvoeding haar kind mag meenemen naar het werk, maar dat klopt niet. Dit gaat over het recht op een pauze om af te kolven op het werk. Het is niet toegelaten dat de vrouw haar kind meebrengt naar het werk om het daar borstvoeding te geven.

Wat als je werkgever niet akkoord is?

Als je van je werkgever je kind niet mag meenemen naar het werk, moet je dus een andere oplossing vinden. Je kan dan verlof zonder wedde of dwingend familiaal verlof nemen.

Thuiswerk is ook een optie voor sommige werknemers. Al hangt dit wel af van de aard van je werk en of je leidinggevende ermee instemt.

(mr)

24 december 2018
Anderen bekeken ook