Sven Ornelis: Chefkok
Radiomaker Sven Ornelis presenteert samen met Kürt Rogiers in de vroege ochtend Ornelis & Rogiers Showtime bij Q-Music. Maar wat is zijn echte droomjob?
Ik werk als sous-chef in een boetiek-/luxehotel met zo’n 130 kamers, in het centrum van Helsinki. In de keuken werken we steeds in twee shiften. Buiten het normale werk dat inbegrepen is in de jobomschrijving van een kok heb ik dus ook een leidinggevende functie, met betrekking tot het praktische verloop in de keuken, in overleg met de Chef. Ik zorg er met andere woorden voor dat alles elke dag vlot verloopt, zowel voor de koks als voor de afwassers en eventueel ook stagiairs. Ik doe veel van de bestellingen en mag al onze menu’s mee ontwerpen.
Het was een bewuste keuze om als tiener TSO te gaan studeren aan de hotelschool. Tijdens het 5de en 6de middelbaar doe je via school een stage. Als je daar je best doet, komt de rest vanzelf. Ik werkte in die tijd na school en in de weekenden ook al in de keuken om wat geld te verdienen en ervaring op te doen.
Net als bij vele beroepen is het werk als kok echt wel iets wat je graag moet doen, anders houd je het niet vol. Het is een fysiek intensief werk waarbij je constant met honderd verschillende dingen tegelijk bezig bent. Daarbij komt er ook redelijk wat denkwerk en een constante tijdsdruk bij. Je werkt zeer onregelmatige uren en creëert eigenlijk nooit een ritme in je leven. Maar ik doe mijn werk dus heel graag, voor alle duidelijkheid.
Gezien het harde werk dat je verricht, zijn de lonen in de horeca vrij laag. Maar als ik zie wat de gemiddelde kok hier in Finland verdient, dan klaag ik zeker niet en ben ik - gezien mijn leeftijd - best tevreden over mijn loon. Dat schommelt trouwens maandelijks, afhankelijk van het aantal avond- en zondagsuren.
Een hoger loon is natuurlijk altijd welkom! (lacht) Ik zou echter niet per se van job veranderen voor een hoger salaris. Zoals eerder al gezegd werk je niet in de keuken om rijk te worden. Ik zou enkel van job veranderen als het mij een nieuwe uitdaging biedt en een stap vooruit betekent in mijn carrière.
Wettelijk werken we 112,5 uren per 3 weken. Gemiddeld is dat dus 37,5 uur per week. Overuren worden ofwel monetair uitbetaald, of omgezet in betaald verlof.
Ja, ongeveer 100 euro per maand in aandelen en 50 euro via een normale spaarrekening.
Ik ben 24 jaar oud en heb net mijn eerste dochtertje onderweg. Met pensioensparen ben ik dus echt nog niet bezig.
De hypotheek en vaste kosten van ons appartement. En de auto.
Aan alles wat te maken heeft met de auto. En aan allerhande diensten die wettelijk gebruikt moeten worden maar die ik in principe perfect zelf kan doen.
Aan zo goed als alles wat te maken heeft met eten. Ik ben dan ook een kok. (lacht) En aan outdoor sportkleding.
Dat hangt een beetje van het bedrag af. Ik zou zeker en vast samen met mijn gezin een wereldreis willen maken om, eens terug thuis, een huis te kopen in de archipel van Espoo. Stoppen met werken zou ik op lange termijn niet doen.
(pb/kv)
18 oktober 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Radiomaker Sven Ornelis presenteert samen met Kürt Rogiers in de vroege ochtend Ornelis & Rogiers Showtime bij Q-Music. Maar wat is zijn echte droomjob?
Meer en meer jobs worden uitbesteed aan robots. Een Japans hotel kiest er nu ook voor om robots in te zetten voor het onthaal.
Werken in een hotel? Het is niet voor iedereen weggelegd. Altijd glimlachen, hard werken en op je tong bijten als hotelgasten niet tevreden zijn.
Pannenkoeken bakken op een computer of popcorn maken aan de bureau. De Chinese vlogster Little Ye kan het allemaal.
Terwijl de ene steevast zijn boterhammetjes aan zijn bureau oppeuzelt, bezoekt de andere het bedrijfsrestaurant. En voor dat bedrijfsrestaurant zijn er ook trends ...
We vroegen aan Nick (26) uit Tessenderlo - werkzaam als barman in Australië - hoeveel hij netto per maand verdient …
‘Ik ben autodidact, ik studeerde industriële wetenschappen.’ Is dat het grote geheim van sterrenchef Viki Geunes, kok van restaurant ’t Zilte?
De sportsector is booming! De werkgelegenheid in de Europese sportbranche is de afgelopen jaren sterk gestegen. Wij zetten alle cijfers op een rijtje.
Ondanks dat we economisch gezien in woelige wateren verkeren stijgt het aantal bedienden dat een winstpremie krijgt. Hoe kan dat?