Het loon van een sous-chef in Finland: tot 2.900 euro bruto

We vroegen Pirmin Boom (24) uit Espoo (Finland) naar zijn job en hoeveel hij verdient ...
Pirmin Boom
Pirmin Boom (24) uit Espoo (Finland)
  • Beroep: Sous-chef / shift-leider
  • Studies: Bachelor in Hotel, Restaurant & Tourism Management
  • Privé: Getrouwd, 1 dochter op komst
  • Bruto maandloon: 2.700 - 2.900 euro
  • Netto maandloon: 2.150 - 2.350 euro
  • Extralegale voordelen: Ziekte -en hospitalisatieverzekering (privésector), Sport & Cultuur betaal app (t.w.v. 250 euro/jaar) OF openbaar vervoer vergoeding (t.w.v. 300 euro/jaar), korting op alle hotels en restaurants binnen onze groep in Finland

Wat doe je als job?

Ik werk als sous-chef in een boetiek-/luxehotel met zo’n 130 kamers, in het centrum van Helsinki. In de keuken werken we steeds in twee shiften. Buiten het normale werk dat inbegrepen is in de jobomschrijving van een kok heb ik dus ook een leidinggevende functie, met betrekking tot het praktische verloop in de keuken, in overleg met de Chef. Ik zorg er met andere woorden voor dat alles elke dag vlot verloopt, zowel voor de koks als voor de afwassers en eventueel ook stagiairs. Ik doe veel van de bestellingen en mag al onze menu’s mee ontwerpen.

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

Het was een bewuste keuze om als tiener TSO te gaan studeren aan de hotelschool. Tijdens het 5de en 6de middelbaar doe je via school een stage. Als je daar je best doet, komt de rest vanzelf. Ik werkte in die tijd na school en in de weekenden ook al in de keuken om wat geld te verdienen en ervaring op te doen.

Doe je je job graag?

Net als bij vele beroepen is het werk als kok echt wel iets wat je graag moet doen, anders houd je het niet vol. Het is een fysiek intensief werk waarbij je constant met honderd verschillende dingen tegelijk bezig bent. Daarbij komt er ook redelijk wat denkwerk en een constante tijdsdruk bij. Je werkt zeer onregelmatige uren en creëert eigenlijk nooit een ritme in je leven. Maar ik doe mijn werk dus heel graag, voor alle duidelijkheid.

Wat vind je van je loon?

Gezien het harde werk dat je verricht, zijn de lonen in de horeca vrij laag. Maar als ik zie wat de gemiddelde kok hier in Finland verdient, dan klaag ik zeker niet en ben ik - gezien mijn leeftijd - best tevreden over mijn loon. Dat schommelt trouwens maandelijks, afhankelijk van het aantal avond- en zondagsuren.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Een hoger loon is natuurlijk altijd welkom! (lacht) Ik zou echter niet per se van job veranderen voor een hoger salaris. Zoals eerder al gezegd werk je niet in de keuken om rijk te worden. Ik zou enkel van job veranderen als het mij een nieuwe uitdaging biedt en een stap vooruit betekent in mijn carrière.

Hoeveel uren werk je per week?

Wettelijk werken we 112,5 uren per 3 weken. Gemiddeld is dat dus 37,5 uur per week. Overuren worden ofwel monetair uitbetaald, of omgezet in betaald verlof.

Spaar je?

Ja, ongeveer 100 euro per maand in aandelen en 50 euro via een normale spaarrekening.

Denk je aan je pensioen?

Ik ben 24 jaar oud en heb net mijn eerste dochtertje onderweg. Met pensioensparen ben ik dus echt nog niet bezig.

Wat is je grootste kost?

De hypotheek en vaste kosten van ons appartement. En de auto.

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

Aan alles wat te maken heeft met de auto. En aan allerhande diensten die wettelijk gebruikt moeten worden maar die ik in principe perfect zelf kan doen.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Aan zo goed als alles wat te maken heeft met eten. Ik ben dan ook een kok. (lacht) En aan outdoor sportkleding.

Wat zou je doen als je de lotto won?

Dat hangt een beetje van het bedrag af. Ik zou zeker en vast samen met mijn gezin een wereldreis willen maken om, eens terug thuis, een huis te kopen in de archipel van Espoo. Stoppen met werken zou ik op lange termijn niet doen.

(pb/kv)

18 oktober 2018
  • Jobs voor sous chef
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook