Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Carrièreswitch als zorgkundige: 50+ en zin in zorg?

Zullen onze kinderen tot hun 100ste moeten werken?

12 oktober 2016
Elk jaar wordt het menselijk leven met 5 maanden verlengd. Onze kinderen zullen dus misschien wel 120 jaar oud worden en professioneel actief blijven tot hun honderdste verjaardag.

“Door de medische vooruitgang wordt het menselijk leven elk jaar met 5 maanden verlengd. Kinderen die vandaag 11 jaar oud zijn, zullen misschien wel 120 jaar oud worden en professioneel actief blijven tot hun honderdste verjaardag. Het is niet uitgesloten dat ze in die periode 40 verschillende jobs zullen gedaan hebben.” Dat heeft de Britse futuroloog Rohit Talwar tijdens een colloquium van Engelse schooldirecties benadrukt.

Ook onze landgenoot Kris Verburgh, de auteur van 'De voedselzandloper', vertelt een gelijkaardig verhaal. Veroudering zou volgens hem binnenkort omgekeerd kunnen worden. "Biologisch gezien is er geen enkele reden waarom veroudering en sterfelijkheid moeten bestaan", klinkt het in De Telegraaf. "De natuur heeft er namelijk geen baat bij dat we doodgaan. Het evolutieproces is maar in één ding geïnteresseerd: dat we ons voortplanten. Hoe langer we leven, voor hoe meer nakomelingen we zorgen. Een lange levensduur is dus juist ideaal."

Verlengen van ons leven niet ingewikkeld

Dat onze regering besliste dat we later op pensioen moeten gaan, is in die redenering dus nog maar een begin.

Verburgh zegt dat we voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid weten hoe verouderen werkt. "Dankzij de ontdekking van DNA en de opkomst van de moleculaire biologie." Een van de redenen dat we nog geen 1.000 worden, is volgens Verburgh omdat goede genen vroeger helemaal geen nut hadden. "In de oertijd waren onze verre voorouders vaak tegen de leeftijd van dertig jaar verongelukt, of opgevreten door een sabeltandtijger. Dat verklaart waarom we er tot de leeftijd van dertig jaar gezond en fit uitzien, en dan beginnen af te takelen. Veroudering is dus een soort verwaarlozing door Moeder Natuur."

Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat het verlengen van onze levensduur niet zo ingewikkeld is als we altijd dachten. “Nu onze maatschappij steeds veiliger wordt met winterjassen, antibiotica, hartoperaties en luipaardvrije straten, stijgt onze levensduur zienderogen. Mutaties die ervoor zorgen dat we langer leven, hebben nu wél nut. 125 jaar worden, zal geen utopie meer zijn. Maar dan moeten we zelf ook ons steentje bijdragen. Door gezonder te gaan eten, bijvoorbeeld. Het is een kwestie van minder rood vlees, minder koolhydraten en meer gezonde vetten", aldus Kris Verburgh, de auteur van het omstreden boek 'De voedselzandloper'.

Robots

De Britse futuroloog Talwar benadrukt daarbij dat het onderwijs de leerlingen uit het middelbaar moet voorbereiden op een totaal andere wereld dan het leven dat hun ouders hebben gekend. De futuroloog voegde er op een colloquium van Engelse schooldirecties aan toe dat de onderwijsinstellingen hun educatieve aanpak zullen moeten aanpassen en aan de jongeren meer relevante vaardigheden zullen dienen aan te leren.

“Naarmate robots steeds meer traditionele taken zullen overnemen, zal volgens bepaalde rapporten het aantal arbeidsplaatsen in de Britse economie met 30 tot 80 procent krimpen,” merkt Rohit Talwar op. “In het onderwijs zal aan de jongeren daardoor moeten worden aangeleerd om een andere visie tegenover de arbeidsmarkt te hanteren.” Als die voorspelling uitkomt, zullen we dus veel ouder worden en een pak langer werken, maar zullen er een pak minder jobs beschikbaar zijn.

Al zullen er ook heel wat nieuwe soort jobs opduiken. Volgens de futuroloog zal de deeleconomie steeds belangrijker worden, waarbij talloze personen taken zullen uitvoeren voor taxidiensten zoals Uber, een gedeelte van hun woning zullen verhuren via Airbnb, diensten zullen leveren voor Amazon en een gedeelte van de tuin als parkeerplaats zullen verhuren.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14855 andere jobs