Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 738

Volgende

Zorgt AI voor de perfecte work-lifebalans?

AI
Veel werknemers zijn niet tevreden over de manier waarop ze werk en privé combineren. Daarom zijn ze bereid iets nieuws te proberen: artificiële intelligentie.

Op zoek naar een nieuwe work-lifebalans

De feiten:

  • 45% van de werknemers heeft het gevoel dat ze net zo hard werken als twee jaar geleden.
  • 47% vindt dat ze harder werken dan twee jaar geleden.

Bijna de helft van de werknemers werkt dus harder dan vroeger, waardoor ze op zoek gaan naar een nieuwe balans tussen werk en privé. Meer dan een derde van de werknemers beoordeelt het vermogen van zijn werkgever om een goed evenwicht tussen werk en privéleven te ondersteunen als ‘louter voldoende’ of ‘slecht’.

Een onderzoek van Fujitsu toont aan dat meer dan 80% van de deelnemers denkt dat AI of artificiële intelligentie een positief effect zou kunnen hebben op hun dagelijks werk, bijvoorbeeld via digitale virtuele assistenten. Niet alleen de werknemers van de ‘digitale generatie’ staan positief tegenover AI: zowel beginnende als meer ervaren werknemers zien er de voordelen van in.

Waarom artificiële intelligentie?

De hamvraag van dit artikel werd echter nog niet beantwoord: hoe maakt AI de balans tussen werk en privé beter? AI wordt vaak afgeschilderd als een technologie die jobs afneemt van mensen. Dit is een eenzijdige kijk op de zaak, want eigenlijk zorgt het er in realiteit vaak voor dat een job leuker wordt.

Een betere work-lifebalans kan onder meer bereikt worden als werknemers minder uren moeten werken om hetzelfde werk te doen. Bijvoorbeeld door bepaalde routineuze taken niet meer zelf te moeten doen of betere tools te krijgen van hun werkgever. Hier is duidelijk een probleem: 40% van de werknemers vindt dat de echte productiviteit stilvalt of afneemt.

Dankzij artificiële intelligentie kunnen taken uit het proces worden gefilterd die vaak automatisch of gedachteloos worden uitgevoerd. Zo kunnen administratieve taken, die toch vaak als een last gezien worden, door de computer gedaan worden. Daardoor kan de werknemer zich focussen op de creatievere of de meer intrigerende aspecten van zijn functie. Het resultaat daarvan is dat de productiviteit en kwaliteit van het werk stijgt, je gemotiveerder en minder vermoeid bent, waardoor ook je privéleven een boost krijgt.

Productiviteit verbeteren

“Uit de enquêteresultaten blijkt dat veel van de hedendaagse werkplekken en werkmethoden nog steeds verhinderen dat werknemers hun productiviteit maximaliseren”, vertelt Nick Mayes, onderzoeksleider en hoofdanalist bij het onderzoeksbureau Pierre Audoin Consultants (PAC).

“Het is belangrijk voor bedrijven om zich te concentreren op effectieve werkwijzen. Wanneer ze gegevens en processen optimaliseren, krijgen werknemers gemakkelijker toegang tot de informatie die ze nodig hebben. Nu blijkt dat informatie vaak in explosieve hoeveelheden binnenkomt, waardoor het langer duurt voor ze de juiste informatie terugvinden.”

“Met de juiste technologie zijn de mogelijkheden voor het verbeteren van de productiviteit eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan intelligente assistentie en een zeer persoonlijke dienstverlening voor elke persoon”, zegt Nick Mayes van PAC.

(mr) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook