50-plussers
Vorige

1 van 93

Volgende

Zo ziet de vergrijzing van Europa er uit

Hoever zijn we nog verwijderd van de nefaste gevolgen van de vergrijzing? Deze datavisualiseringsexpert bracht de toekomst van de vergrijzing in kaart.
#

Langer werken, minder pensioen, duurdere gezondheidszorg, of erger de gezondheidszorg die het groeiende aantal hulpbehoevenden niet meer kan te hulp schieten. Welke obstakels en uitdagingen brengt de vergrijzing met zich mee?

De gemiddelde leeftijd van de Europese bevolking verhoogt zichtbaar. Momenteel is de gemiddelde leeftijd in Europa 40(+), maar na 2040 klimmen deze cijfers al op. Onder andere in Duitsland, Italië en Spanje zal de gemiddelde leeftijd al 50(+) zijn. In landen als België, Frankrijk en Zweden gaat het iets minder snel en blijven de cijfers tot 2060 nog onder de 45, net zoals in Scandinavië, voormalige Sovjetlanden en Groot-Brittannië.

Animatie

De Zweed Aron Strandberg vertaalde de cijfers van de VN naar een overzichtelijke GIF. De animatie toont hoe de vergrijzing evolueert in Europa. Van 1960 tot een berekende voorspelling die zover gaat als 2060.

Europa vergrijzing
Niet alleen Europa lijdt onder de vergrijzing. Zuid- en Noord-Amerika zien de gemiddelde bevolkingsleeftijd ook gestaag stijgen. Al kunnen ze momenteel wel nog op een jonger gemiddelde rekenen en verloopt de vergrijzing trager. Deze animatie toont dat helder aan.

Amerika vergrijzing 

Verder vergelijken?

Strandberg ontwikkelde ook animaties voor …

Afrika 

Afrika vergrijzing 

het Midden-Oosten 

Midden-Oosten vergrijzing 

Azië 

Azië vergrijzing 

... en de wereld in z'n geheel, voor een algemeen overzicht 

Universele vergrijzing 

(sjv) – Bron: Express Business / @aronstrandberg 

19 januari 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook