Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1034

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

Zet je job naar je hand in het broodjesrestaurant

Bij UZ Leuven dragen de broodjes de namen van de medewerkers. Je hebt dus ook een broodje Maxine Reynders.

“Een broodje Maxine en een broodje Marie-Louise graag.” Het zijn vaste begrippen geworden in de take-outs van UZ Leuven. Het personeel kreeg de kans om hun eigen belegd broodje samen te stellen. De broodjes van Maxine en Marie-Louise zijn intussen een echte hit geworden.

Je eigen job naar je hand zetten, kan op diverse manieren. Sommigen doen het door af en toe thuis te werken, maar het kan ook anders. Denk aan het bekende filmpje op YouTube (al meer dan een half miljoen keer bekeken) van een flight attendant bij South West Airlines die de veiligheidsvoorschriften al rappend opzegt voor alle passagiers.

Duizend per dag

Ook Marie-Louise Gemoets en Maxine Reynders uit de broodjesbar van UZ Leuven zetten hun job, én hun broodjes, naar hun hand. Ze werken al vier jaar goed samen in het broodjesteam. “Hier wordt heel hard gewerkt, maar ook heel hard gelachen. Elke dag smeert ons team 1.000 broodjes en bakken we 300 panini’s en nog wat croques af. Het is hier dus goed doordraaien tot een uur of elf. Maar ik werk hier al vijftien jaar en doe het heel graag”, aldus Marie-Louise.

Dat ze, mede op eigen initiatief, hun eigen broodjes mochten uitvinden en lanceren, gaf hun job net dat tikkeltje extra. Marie-Louise: “Voorwaarde was dat er niet te veel nieuwe ingrediënten in mochten zitten. We moesten dus creatief zijn met wat we in voorraad hadden. Te veel handelingen kon ook niet, anders krijgen we dat nooit allemaal rond.” Een ‘broodje Marie-Louise’ is een mix van pesto met americain, zongedroogde tomaten, rucola, rode pesto en parmezaanschilfers. “Zelf vind ik het ook heel geslaagd. Het smaakt pittig en fris, zowel in de zomer als in de winter.”

Uitverkocht

Het ‘broodje Maxine’ kwam er eerder toevallig. Maxine: “In onze voorraad ontdekten we een paar producten die de volgende dag zouden vervallen. “Geef maar hier,” zei ik, “ik maak er wel iets mee. Ik belegde hiermee een broodje met curry-mangosaus, kippenreepjes, zongedroogde tomaatjes, parmezaanschilfers en wat sla. Die combinatie smaakte verrassend lekker en zonder dat ik het besefte, was mijn broodje Maxine geboren. Want pas iets later kregen we te horen dat iedereen een eigen broodje mocht samenstellen. Ik moest daar dus niet lang meer over nadenken. (lacht) Mijn broodje kun je omschrijven als zomers, licht en zoet door de saus. Een beetje zoals ik, al moet je dat lichte misschien met een korreltje zout nemen. (lacht)”

De broodjes van beide dames zijn altijd het eerst uitverkocht. En daar zijn ze echt wel trots op. Marie-Louise: “Ik ben heel blij dat het zo in de smaak valt. Wanneer klanten zeggen dat mijn broodje het allerlekkerst is, dan ben ik best wel fier op mijn ‘uitvinding’.” De broodjes worden stilaan een begrip in UZ Leuven. Maxine: “Meer en meer mensen willen nu ook weten wie wij zijn en tonen interesse voor ons. Dat is wel fijn.”

Anneleen De Leyn & William Visterin

4 juli 2019
Anderen bekeken ook