Gezondheid
Vorige

1 van 650

Volgende

Zelfoverschatting maakt depressief

2 november 2011
Wie zijn eigenwaarde probeert op te krikken door zichzelf wijs te maken dat hij goed presteert, loopt het risico om met depressieve gevoelens geconfronteerd te worden. Dat concluderen onderzoekers van de Amerikaanse University of Pennsylvania.

Mensen voelen zich het best wanneer ze in staat zijn hun eigen capaciteiten en prestaties correct in te schatten. Volgens de onderzoekers klopt het dus niet dat minder goed presterende medewerkers zich beter zouden voelen na positieve feedback van zichzelf of anderen.

Culturele verschillen

Mensen die ondermaats presteren, moeten beseffen waar hun eigen zwakheden liggen. Alleen dan kunnen ze op zoek gaan naar manieren om hun niveau op te krikken. ‘Bezondigen ze zich echter aan zelfoverschatting, dan dreigen ze compleet ontredderd te raken wanneer de tekortkomingen aan het licht komen’, aldus onderzoeksleider Young-Hoon Kim.

De onderzoekers wijzen ook op enkele opvallende culturele verschillen. Zo stellen Aziaten zich over het algemeen bescheidener op dan Amerikanen. De Amerikaanse studenten kenden zichzelf een score toe van 63 procent. Studenten uit Hongkong gaven zichzelf gemiddeld 49 procent. Het verband tussen zelfoverschatting en depressie kon echter in beide culturen worden opgetekend.

(mo) - Bron: Express.be 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook