Sociale media
Vorige

1 van 178

Volgende

Werknemers meest tevreden met Facebook-pauze

Uit nieuw onderzoek blijkt dat werknemers het gelukkigst zijn op het werk tijdens hersenloze activiteiten, zoals naar Facebook surfen of hun mailbox leegmaken, en dus niet tijdens uitdagende opdrachten die veel aandacht en betrokkenheid vereisen.
#

In haar studie onderzocht Gloria Mark (University of California, Irvine) samen met collega's van Microsoft Research op welke manier de gemoedstoestand en de aandacht van werknemers veranderen tijdens diverse activiteiten op het werk, zoals tijdens het beantwoorden van een e-mail of het checken van Facebook.

De deelnemers, 32 Microsoft-werknemers in diverse functies, werden regelmatig bevraagd via pop-up vragenlijsten op hun computer. Wanneer er een vragenlijst verscheen, moesten ze aangeven hoe betrokken en uitgedaagd ze zich voelden bij de taak waar ze momenteel mee bezig waren.

Wat bleek?

De aandacht van werknemers stijgt in de late ochtend rond 11 uur en kent een absolute piek tussen twee en drie uur in de namiddag. Na drie uur 's middags gaat de aandacht in een snel tempo naar beneden. Net na de lunch, in de vroege namiddag, voelen werknemers zich het meest verveeld.

Werknemers beweren dat ze graag uitdagingen willen, maar de onderzoekers ontdekten dat werknemers eigenlijk minder gelukkig zijn tijdens moeilijke opdrachten die veel aandacht en betrokkenheid opeisen. "Wanneer we erg aandachtig moeten zijn, lokt dit een soort van stress uit. En mensen zijn over het algemeen niet gelukkig wanneer ze gestrest zijn", aldus Mark.

Facebook

Bij routinewerk daarentegen gaat de gemoedstoestand van werknemers omhoog. "Het geeft je een gevoel van voldoening, zonder dat je frustratie of stress ervaart."

Ook Facebook blijkt een echte 'mood booster'. De onderzoekers ontdekten dat regelmatig de populaire sociale netwerksite afschuimen, een verfrissend pauze biedt voor werknemers. "In tegenstelling tot e-mails beantwoorden vraagt Facebook geen extra aandacht of leidt het niet tot stress", verklaart Mark.

(nm) – Bron: Blogs.wsj.com 

24 maart 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook