Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Gebruik jij de 20/20/20-regel?

Werkgelegenheidsplan voor 45-plussers voortaan verplicht

Bedrijven moeten voortaan voor hun 45-plussers een werkgelegenheidsplan maken, met als bedoeling oudere werknemers aan te trekken of langer aan het werk te houden. Dat kan gaan van ergonomische aanpassingen aan de job, opleidingen, een aanpassing van de arbeidstijd tot een sabbatical of het veranderen van job binnen het bedrijf. “Eigenlijk moeten mensen al op hun 25ste klaargestoomd worden om tot hun 65ste te werken”, zegt Geert Vermeir van SD Worx.
#

De vergrijzing, de lage werkzaamheidsgraad bij ouderen en de druk op onze sociale zekerheid: het zijn gekende fenomenen. Oudere werknemers verlaten (vrijwillig of gedwongen) te snel de arbeidsmarkt, en vinden vanaf een bepaalde leeftijd nog heel moeilijk een job.

“Om het tij te keren, bewandelt de regering verschillende pistes”, vertelt Geert Vermeir, senior juridisch adviseur van het Kenniscentrum van SD Worx. “Eindeloopbaanstelsels zoals brugpensioen, canada dry en vervroegd pensioen worden geleidelijk afgebouwd of ontmoedigd. Ook maatregelen om de (hogere) kost van oudere werknemers te temperen en de verplichting om op ondernemingsvlak de noodzakelijke hr-maatregelen te nemen om langer werken mogelijk te maken, werden in het federale regeerakkoord opgenomen.”

Welke bedrijven moeten dit doen?

Elke onderneming met meer dan 20 werknemers moet vanaf 2013 zo’n werkgelegenheidsplan voor 45-plussers opstellen. Dat plan moet concrete maatregelen bevatten om werknemers van 45 jaar en ouder aan te trekken of langer te behouden binnen het bedrijf. Op die manier wil de overheid oudere werknemers langer actief houden op de arbeidsmarkt. De regeling is van toepassing op bedrijven uit de privésector. Werkgevers uit de openbare sector ontspringen voorlopig de dans.

“Werknemers die de kans krijgen het heft van hun loopbaan in handen te nemen – door bijvoorbeeld even een sabbatical te nemen, een opleiding te volgen, hun horizon te verbreden door te veranderen van functie binnen het bedrijf, … - blijven gemiddeld langer en gemotiveerder (‘met meer goesting’) werken. We merken ook dat onze studiedagen over dit nieuwe werkgelegenheidsplan druk bijgewoond worden en onze consultants druk bevraagd worden. Het is dus iets dat leeft in de bedrijfswereld”, aldus Geert Vermeir.

Niet pro forma

Vanaf 1 januari 2013 moeten ondernemingen jaarlijks zo’n werkgelegenheidsplan voor 45-plussers opstellen. Maar dit betekent niet dat het ook effectief begin dit jaar klaar moest zijn.

“Omdat dit plan eerst besproken moet worden in het jaarlijkse overleg tussen de werkgever en de ondernemingsraad, moet het in de praktijk eind maart effectief klaar zijn. Eigenlijk drie maanden na het afsluiten van het boekjaar, dus voor bedrijven waar het boekjaar niet gelijkloopt met het kalenderjaar is de deadline niet eind maart.”

Het is niet louter pro forma opstellen van een plannetje. “Het werkgelegenheidsplan moet besproken worden met de ondernemingsraad, de vakbondsafvaardiging of het comité voor preventie en bescherming op het werk. Wanneer een bedrijf geen werknemersvertegenwoordiging heeft, zal het plan rechtstreeks moeten voorgelegd worden aan het personeel.”

Ben je op 45 jaar al oud?

“Langs de ene kant is 45 jaar inderdaad jong, maar een werknemer van 45 jaar is wel al halfweg in zijn professionele carrière. Als iemand op die leeftijd z’n job verliest, is het niet evident om snel opnieuw een goede baan te vinden. Dat geldt niet voor iedereen natuurlijk, maar bij de laagopgeleiden is dit een groot probleem. Het is niet voor niets dat ook outplacement verplicht is vanaf 45 jaar.”

“Pas als een werknemer 50 of 55 wordt, je gaan afvragen wat er moet gebeuren om hem langer aan het werk te houden, heeft geen zin. Eigenlijk moeten mensen al op hun 25ste klaargestoomd worden om tot hun 65ste te werken.”

(mr) 

19 maart 2013

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook