Bedrijfspensioen
Vorige

1 van 36

Volgende
Volgend artikel:

In welke landen kan je goedkoop van je pensioen genieten?

Wat staat er op je pensioenfiche?

Wie aangesloten is bij een groepsverzekering, krijgt jaarlijks een uittreksel in de bus met een overzicht van de reeds opgebouwde rechten. De fiche geeft onder andere informatie over de verworven reserves, het bedrag dat op een bepaald ogenblik al is opgebouwd. Om te laten zien hoe de evolutie van die verworven reserve verloopt, vermeldt de fiche ook het bedrag van het jaar ervoor.
#

Op de fiche vind je ook de zogenaamde minimumwaarborg terug. De wet verplicht de werkgever namelijk om een bepaald minimumbedrag te waarborgen. Is dit bedrag groter dan de verworven reserves, dan moet je werkgever het verschil bijpassen wanneer je met pensioen gaat of wanneer de pensioentoezegging wordt opgeheven.

De prestaties bij leven

Onder verworven prestaties kan je het brutobedrag terugvinden waarop je aanspraak maakt wanneer je je werkgever zou verlaten op de datum van uitgifte van de fiche (zonder verder nog premies te betalen). De verworven reserves moeten dan wel in de huidige pensioentoezegging blijven staan.

Tel je de prestaties die reeds zijn opgebouwd op bij de prestaties die nog opgebouwd zullen worden door toekomstige premies, dan krijg je het totale pensioenkapitaal op het moment van pensionering: de prestaties bij leven.

(mo) – Illustratie: (jvc) 

2 maart 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook