Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 61

Volgende

Wat het lettertype van je CV over jou vertelt

Wanneer je je cv opstelt, wil je dat dit zo goed mogelijk je persoonlijkheid weergeeft. Je doet dat vooral door goed na te denken over de inhoud, maar eigenlijk begint het al bij de keuze van je lettertype.
#

Times New Roman 

Times New roman is een klassieker en staat vaak standaard ingesteld in MS Word. Hierdoor wordt het soms gezien als een saaie en veilige fontkeuze, waar je niet bewust over hebt nagedacht.

Op zich is er niets mis met dit font, maar doordat het zolang een standaardlettertype is geweest, heeft het een negatieve, duffe connotatie gekregen. De meeste werkgevers zullen uiteraard meer focussen op de inhoud, maar een eerste indruk is snel gevormd.

Kies je dus toch voor Times New Roman, zorg dan dat je een sterk profiel hebt en denk goed na over de lay-out van je cv.

Hetvetica 

Wil je toch op veilig spelen met een standaardfont? Kies dan voor Helvetica. Het is professioneel en strak, zonder suf of zwaar te zijn. “Met Helvetica is er geen gedoe. Het voelt professioneel, luchtig en eerlijk aan,” zegt designer Brian Hoff.

Proxima Nova 

Hou je van Helvetica, maar wil je toch uniek zijn? Koop dan een font aan. Proxima Nova lijkt verre familie van Helvetica, maar is minder stijf en ziet er zachter en ronder uit. Nadeel: dit font aankopen kost al gemakkelijk 25 euro en dat bedrag loopt nog op als je alle stijlen binnen de Proxima Nova-familie wil aankopen.

Garamond 

Garamond is een vloeiend lettertype. Heb je veel competenties en ervaringen om op je curriculum vitae te plaatsen, dan helpt deze font je om alles op één pagina te zetten, zonder dat het overvol aanvoelt. Het lettertype blijft goed leesbaar, ook al staat het dicht op elkaar, en het soepele design maakt het gemakkelijk voor de ogen van de lezer om de letters en dus de woorden te volgen.

"Garamond heeft allemaal kleine eigenaardigheden, die zorgen ervoor dat het oog weet waar het naartoe moet,” zegt Matt Luckhurst, creatief directeur bij het brand consultancy bureau Collins.

Didot 

Wil je iets elegant en chique dat toch professioneel is? Dan is Didot perfect. Zeker voor mensen die een job in de mode-industrie ambiëren. “Het is hoog, een beetje fancy, en een beetje vrouwelijk,” analyseert Luckhurst. “Het is het equivalent van het zwarte jurkje. Stel jezelf dus de vraag: ‘Draag je ook een maatpak naar het job interview?’”

Zapfino 

Een lettertype dat je best NIET gebruikt is Zapfino. Het is te krullerig, fleurig en simpelweg overdreven. “Het is gewoon heel swoosh-y,” legt Luckhurst uit. “Dit lettertype is goed voor een huwelijksuitnodiging.”

Gebruik dus ook niets dat erop lijkt. Deze font is moeilijk om te lezen en om op te focussen. Eigenlijk is het niet geschikt voor iets anders dan een koptekst of een titel en zelfs dan wordt het afgeraden. Het is niet professioneel, gebruik het niet.

Courier 

“Je hebt geen typemachine, doe dus ook niet alsof je een typemachine hebt,” zegt Luckhurst. Wil je toch graag het effect van een typemachine? Gebruik dan een échte typemachine, maar blijf weg van Courier. Het komt te nep over.

Comic Sans 

De meeste mensen weten wel dat Comic Sans een no go is.

Gebruik het niet, test het niet, verwijder het volledig uit je systeem. Behalve als je jezelf bewust belachelijk wel maken, een uitnodiging voor een kinderfeestje maakt, of het onderdeel is van een soort grap. Schrap dat, gebruik het niet. Het risico dat de andere persoon de grap niet snapt, is te groot. “Deze font hoort echt niet op je cv, behalve als je solliciteert voor een job bij een clownschool ofzo,” zegt Hoff.

Wil je toch voor een luchtiger lettertype gaan dan zijn er sowieso andere fonts die daar wel voor kwalificeren. Je hoeft echt niet te kiezen voor Comic Sans om een lossere indruk te maken op je cv.

Mag je smileys gebruiken op je cv?

Weet je op voorhand of de HR-manager of lezer van je cv een gevoel voor humor heeft? Misschien beter op veilig spelen en de smileys laten voor wat ze zijn. De kans dat ze een meerwaarde hebben is klein.

Conclusie: Helvetica is de beste keuze als je voor een standaardlettertype wil gaan.

Uiteindelijk volg je je gevoel. Je lettertype moet jou en je carrière vertegenwoordigen en je toekomstige werkgever aanspreken.

(sjv) - Bron: Mashable / Bloomberg Business 

6 november 2015
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook