Bazen
Vorige

1 van 484

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Wat als je een gênante baas hebt?

Krijg je regelmatig blozende wangen op het werk omdat je leidinggevende zich weer eens van zijn of haar beste kant laat zien? Niets zo vervelend als een gênante baas. Maar met deze tips verdwijnt het schaamrood op je wangen meteen.

Doet je baas weleens een domme uitspraak? Of zet ie het hele team voor schut door zijn of haar gedrag? Als je baas zo gênant is dat je elke dag met rode kaken op de werkvloer staat, is het tijd om in te grijpen. En dat doe je best zo!

Weg met je gênante baas

Zoek naar de oorzaak vooraleer je ingrijpt. Als het een eenmalige situatie is, dan kunnen er verzachtende omstandigheden zijn. Wie weet heeft je baas een slechte dag, of is een bepaalde situatie nieuw voor hem of haar. Als het gênante gedrag van je baas regelmatig terugkomt, sta dan eens stil bij de oorzaak: seksistische of denigrerende opmerkingen maken, slechte tafelmanieren of is het gewoon te wijten aan incompetentie?

Maak deel uit van de oplossing. Als je baas een vreselijke spreker is, hoef je hem of haar niet de grond in te boren of zijn vaardigheden in twijfel te trekken. Zorg gewoonweg voor oplossingen. Stel voor om de presentatie zelf te doen, of geef hem of haar tips om de zenuwen onder controle te krijgen.

Wees je leidinggevende gewoon een stapje voor. Bedenk een aantal scenario’s waarin het volledig mis kan gaan. Heeft je baas geen kennis van de cijfers en feiten en gaat hij zich in een meeting gegarandeerd belachelijk maken? Maak dan een lijstje met de belangrijkste data.

Maak je uit de voeten. Moet je naar een evenement waar je leidinggevende ook zal zijn? Ga dan op tijd en zorg dat je er als eerste bent. Zo word je helemaal niet met hem of haar geassocieerd.

Hou het netjes. En dan bedoelen we vooral op vlak van taalgebruik. Praat niet achter de rug van je leidinggevende, beledig zijn of haar aanpak niet of bekritiseer zijn of haar gedrag niet. Doe je het toch, dan sta je praktisch met één voet buiten. Wat je ook denkt of hoe je je ook voelt, blijf áltijd respectvol.

Als dat allemaal niet helpt, dan kies je best voor de drastische oplossing: ontslag nemen. Je moet je goed voelen op het werk, je herkennen in de waarden en normen van het bedrijf. Als dat niet het geval is, weet je wat je te doen staat.

(dt/em) - Bron: Moneyish 

29 augustus 2018
Anderen bekeken ook