Vorige

1 van 19

Volgende
Volgend artikel:

Het outplacementdagboek van Francine (deel 2): Tijd om keuzes te maken

Wat als ik geen outplacementbegeleiding wil volgen?

8 augustus 2019
Ons bedrijf herstructureert en ik krijg een outplacementbegeleiding. Maar eigenlijk wil ik die niet volgen. Wat zijn de consequenties?
Outplacement

De bedoeling van outplacement is om ontslagen werknemers via een doorgedreven begeleiding zo snel mogelijk opnieuw aan een job te helpen. Sinds 2002 hebben ontslagen werknemers van minstens 45 jaar recht op een outplacementprogramma, mits enkele voorwaarden. Het is aan de werkgever om het initiatief te nemen en aan de ontslagen werknemer een outplacementbegeleiding en een outplacementbedrijf voor te stellen.

De werkgever die deze verplichting niet nakomt, moet aan het Outplacementfonds een bijdrage betalen van 1.800 euro per werknemer die recht heeft op een outplacementprocedure maar deze niet gekregen heeft. Wanneer de werkgever wel een geldige outplacementbegeleiding heeft aangeboden, moet de werknemer deze aanvaarden en eraan deelnemen. Doet hij dit niet, dan kan hij een sanctie oplopen waarbij hij gedurende een periode van 4 tot 52 weken wordt uitgesloten van het recht op werkloosheidsuitkeringen. Er bestaan wel een aantal uitzonderingen op dit vlak.

Interessant om weten is dat de outplacementregeling sinds 7 april is uitgebreid. Alle bedrijven in herstructurering die meer dan 20 werknemers tewerkstellen, zijn verplicht om een tewerkstellingscel op te richten voor de ontslagen werknemers. Ze moeten outplacement aanbieden aan alle werknemers die in deze cel ingeschreven zijn, ongeacht hun leeftijd en zelfs wanneer ze nog geen jaar anciënniteit hebben.

”in   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16579 andere jobs