Vorige

1 van 36

Volgende
Volgend artikel:

Alcohol en drugs veroorzaken nog vaak problemen op het werk

Waarom stevige drinkers meer overuren kloppen

9 februari 2017
Veel drinken gaat opvallend dikwijls samen met meer overuren presteren. Dat blijkt uit onderzoek van Securex. Stevige drinkers rapporteren ook vaker stress en hebben vaker allerlei klachten over het werk.
alcohol drinker

Meer dan 126.000 mensen gaan in februari de uitdaging aan. Eén mand lang niet drinken, de zogenaamde Tournée Minérale. Alcoholgebruik is dus een thema dat duidelijk leeft. Terecht, want het heeft effect op ons dagelijks functioneren. 14% van de Belgische werknemers geeft aan gemiddeld meer dan 2 of 3 consumpties per dag te drinken. Het aantal werknemers met problematisch alcoholgebruik volgens de nieuwe en strengere norm van 10 consumpties per week ligt dus nog hoger. Die grens van 10 consumpties per week werd recent ingevoerd door de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen.

En dit problematisch alcoholgebruik kan gevolgen hebben op de prestaties op de werkvloer, zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij meer dan 1.600 Belgische werknemers.

Percentage werknemers die gemiddeld meer dan 2 of 3 consumpties per dag drinken

Grafiek alcoholgebruik in België
De cijfers zijn al 6 jaar lang zo hoog, met uitzondering van de periode 2009-2010 (het alcoholgebruik daalde toen tot 10%), vermoedelijk door de invoering van het rookverbod.

Vooral mannen, ambtenaren en rokers drinken te veel

Dubbel zoveel mannen als vrouwen geven aan overmatig te drinken (18% vs. 9%). Daarnaast drinken werknemers in de overheidssector vaker problematisch dan werknemers in de privésector (17% vs 12%). Roken en drinken gaan samen: rokers vertonen meer dan twee keer zoveel overmatig alcoholgebruik als niet-rokers (23% vs 10%).

Wisselwerking tussen overuren en alcohol

Veel drinken gaat opvallend dikwijls samen met meer overuren presteren.

Werknemers die overmatig drinken ...

  • ... zeggen vaker te veel werk te hebben (60% vs. 49% bij de niet-problematische drinkers)
  • ... en doen meer overuren (49% vs. 32%).

Werknemers met problematisch alcoholgebruik rapporteren ook vaker stress. Overmatig alcoholgebruik en stress gaan hand in hand. Gestresseerde werknemers verzeilen vaker in problematisch drinkgedrag (17% vs 11%) en problematische drinkers voelen zich meer gestrest (59% vs 47%). Het gaat zowel om meer werkgerelateerde stress (68% vs 61%) als meer stress in hun privéleven (50% vs. 34%).

"Werknemers die veel stress ervaren op hun werk of in hun privéleven zijn vaker problematische drinkers. Een glaasje wijn of een glas porto na een stressvolle dag kan inderdaad helpen om de stress op korte termijn te verlagen, maar dit lost het probleem niet op”, vertelt Bart Garmyn, adjunct-medisch directeur van Securex. “Integendeel, als je bij elke stresserende situatie naar het glas grijpt, leidt dat op termijn tot problematisch alcoholgebruik. Alcohol gebruiken om stress te verminderen is een vaak gebruikt, maar erg fout ‘coping’ mechanisme. Alcohol is nefast voor het neurologische systeem en veroorzaakt juist stress. Sporten of bewegen is het gezonde alternatief. De endorfines die dan vrijkomen, helpen ook de stress te verminderen."

Slecht in je vel

Werknemers die overmatig drinken hebben vaker allerlei klachten over het werk. Zo vinden ze hun woon-werkverkeer vaker belastend (48% vs. 29% bij de niet-problematische drinkers). Ze vinden hun werk ook emotioneel zwaarder (51% vs. 40%) en zijn meer onzeker over hun job (39% vs 22%).

Grafiek alcoholgebruik in België
“We stellen vast dat overmatig alcoholgebruik de prestaties op het werk kan beïnvloeden”, zegt Hermina van Coillie, HR Research expert van Securex.

Werknemers die overmatig drinken, voelen zich minder goed in hun vel (53% vs 38% bij de niet-problematische drinkers) en zijn vaker kortaf tegen mensen in hun omgeving (45% vs 27%). 59% van de overmatige drinkers geeft aan dat hun job invloed heeft op hun lichamelijke klachten, tegenover 47% van zij die minder drinken. 55% van wie overmatig drinkt, stelt vast dat zijn werk lijdt onder hoe hij zich voelt, in tegenstelling tot 44% van wie minder drinkt.

Tips voor werkgerelateerde feestjes

Natuurlijk gaan ook veel mensen wel verstandig om met alcohol. Enkele tips voor op werkgerelateerde feestjes.

  • Zorg voor voldoende niet-alcoholische alternatieven van hoge kwaliteit.
  • Indien er toch alcohol geschonken wordt, maak duidelijke afspraken over deelname aan het verkeer.
  • Voorzie transport.
  • Voorzie alcoholtesters zodat mensen zichzelf kunnen testen.
  • Verkies kwaliteit boven kwantiteit: schenk beter één glas goede champagne dan 3 glazen goedkopere schuimwijn.

Meer info over het Securex onderzoek. De data werden verzameld via online enquêtes. 1.754 loontrekkende werknemers uit de Belgische arbeidsmarkt namen in het voorjaar van 2015 deel aan de studie. Na resampling telde de steekproef 1.671 respondenten. De steekproefverdeling stemt voor de variabelen geslacht, leeftijd, regio en statuut overeen met de verdeling in de Belgische arbeidsmarkt.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13524 andere jobs