Vorige

1 van 35

Volgende
Volgend artikel:

Kan je een sollicitant onbetaald laten proefdraaien?

Waar moet ik op letten als ik mijn collega’s ontmoet?

11 september 2008
Volgens de Nederlandse psycholoog Steven Pont lijkt de relatie met je collega's op een huwelijk. Net als in een huwelijk is het een relatie waar je niet zomaar kunt uit stappen en waarin de emoties hoog kunnen oplopen.
Een goede eerste indruk is goud waard

Maar in tegenstelling tot je relatie heb je niet voor je collega's gekozen. Een goede eerste indruk is goud waard en dat geldt zeker voor een nieuwe werkplek. Daarom geven we je graag wat tips over hoe je dat moet aanpakken.

  • Leer zo snel mogelijk de voornamen van je collega's uit het hoofd. Het is niet erg collegiaal om die na een week nog niet te kennen.
  • Dring je niet op aan je nieuwe collega's. Wacht bijvoorbeeld op een uitnodiging om na het werk nog iets te gaan drinken - een sociale verplichting! -, maar stel het zelf niet voor.
  • Zin voor initiatief is prima, maar overdrijf niet. Als je als nieuwkomer te hard je best doet, kan dat bij je collega's wel eens in verkeerde aarde vallen.
  • Kritiek geven op de manier van werken mag, een frisse kijk is vaak verfrissend, maar doe het diplomatisch.
  • Een groot ego hebben kan van pas komen, maar in een bedrijf is het vaak het groepswerk dat primeert. Probeer geen koppige einzelgänger te zijn; daarmee maak je je zelden geliefd.
  • In een klein bedrijf kan je de indruk krijgen dat je de eerste dagen aan je lot wordt overgelaten. Maar als je zelf je eigen weg kunt vinden, wijst dat erop dat je capabel bent en zelfstandig kunt werken.
  • Een leuke manier om collega's te leren kennen, is opleidingen volgen - vaak op verplaatsing -, teambuildingactiviteiten, rollenspelen enzovoort. Je hoeft daar dus niet tegenop te zien. Zo krijg je trouwens ook voldoende bagage mee om je goed in je job in te werken.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16331 andere jobs