Ziekte
Vorige

1 van 142

Volgende
Volgend artikel:

3x meer afwezigen sinds afschaffing ziektebriefje

Volgt na een burn-out of bore-out de fade-out?

Langdurig ziek? Of thuis door een burn-out of bore-out? Volgens Mensura kan de leidinggevende van je bedrijf ervoor zorgen dat je geen fade-out krijgt en toch terug naar de werkvloer keert.
#

Mensura – specialist in preventie, veiligheid en gezondheid op het werk – heeft meer dan 200 HR-professionals van bedrijven met meer dan 100 medewerkers ondervraagd over de re-integratie van langdurig zieke werknemers. Wat blijkt? Contact houden met langdurig zieke collega’s tijdens hun afwezigheid loont. Het beperkt immers het risico op een fade-out. Dat is een proces waarbij afwezige medewerkers geleidelijk uit beeld verdwijnen en uiteindelijk niet meer terugkeren. Om een fade-out te voorkomen is het vooral belangrijk dat leidinggevenden persoonlijk contact blijft houden.

Ziekteverzuim in de lift

Ziekteverzuim van lange duur is een groot probleem voor bedrijven. Ongeveer 56% van de ondernemingen met meer dan 100 werknemers kampt jaarlijks met meer dan 10 medewerkers die langer dan één maand aan huis gekluisterd zijn. Bovendien is 65% van de langdurig afwezige medewerkers meer dan 3 maanden afwezig. Slechts 19% van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat alle medewerkers terugkeren naar hun job na het ziekteverlof. Ook opmerkelijk: meer dan 1 op 2 HR-professionals geeft aan dat ziekteverzuim nog altijd in de lift zit. De kans stijgt zelfs bij ondernemingen die al met een hoge langdurige afwezigheid kampen.

Contact houden

Volgens Mensura stijgt de kans op een fade-out zodra een medewerker langer dan één maand ziek is. In dat scenario verdwijnt hij of zij immers langzaam maar zeker uit beeld. De productiviteit van de collega’s komt onder druk en de vervanging kost handenvol geld. Machteloos toekijken is gelukkig niet nodig. Door contact te houden met de afwezige collega kan het bedrijf de terugkeer naar de werkvloer niet versnellen, maar het heeft wel een positieve invloed. Het gros van de ondervraagde bedrijven (zo’n 83,5 %) geeft aan dat vandaag al te doen. Onder andere via telefoongesprekken, e-mailconversaties en huisbezoeken. “Als de leidinggevende zélf contact opneemt, is de kans dat de langdurig zieke collega terugkeert groter dan wanneer iemand van de HR-afdeling dat doet”, zegt Erik Carlier, Directeur Health bij Mensura. “Anderzijds merken we ook dat hoe langer de afwezigheid duurt, hoe groter de kans is dat de verantwoordelijkheid van de opvolging bij HR belandt.”

Enkele tips: 

  • Vermijd dat het contact langdurig stilvalt. Blijf contact houden.
  • Bel je collega regelmatig eens op of stuur een e-mail.
  • Verstuur een kaartje waarmee je je collega beterschap wenst en laat het ondertekenen door alle collega’s van het bedrijf of een specifieke afdeling.
  • Vraag je langdurig afwezige collega of hij een huisbezoek apprecieert.
  • Pols bij de terugkeer hoe je je collega kunt helpen om zijn of haar draai opnieuw te vinden.

(em) - Bron: Mensura 

9 maart 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook