Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 889

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

Voel je krachtiger in 15 stappen

Krachtiger voelen
Er zijn zo van die dagen dat je je al even krachtig voelt als een dweil. Zelfvertrouwen in je schoenen, ontevreden over kleine dingen en geen zin in je job ... Met deze 15 tips veeg je de vloer aan met negatieve energie en krik je jezelf in 15 minuten weer op!

15 tips van telkens ongeveer 15 minuten:

1. Sta vroeger op

Of je nu een vroege vogel bent of een nachtraaf, daag jezelf uit om gedurende een week of een maand 15 minuten vroeger op te staan. Waarom? Wie ’s morgens meer tijd heeft om aan de dag te beginnen, voelt zich meer in controle over zijn of haar routine, ontbijt en zowel fysieke als mentale gezondheid. Die controle leidt tot meer zelfzekerheid, minder chaos en meer kracht.

Lees ook: 9 voordelen aan vroeg opstaan

2. Mediteer

Leren focussen op het hier en nu is een grote bron van kracht. Vaak zijn we te veel bezig met het negeren van emoties, denken we te veel aan mogelijke – uiteindelijk misschien onbestaande – risico’s, of laten we ons leiden door zinloze angsten. In plaats van deze emoties te negeren of de vrije loop te laten gaan, kunnen we beter de confrontatie aangaan. Hierdoor winnen we perspectief en zelfkennis. Meditatie kan helpen om je bewust te worden van jezelf en deze emoties een duidelijkere plaats te geven.

3. Schrijf meer neer

Je gedachten neerschrijven werkt kalmerend en helpt je om je gedachten en ervaringen te verwerken en een plaats te geven. Soms gebeurt er ook zoveel om je heen, waarvan je de waarde of de lessen en inzichten pas erna kan waarderen. Zo vergeet je niets dat eerst onbelangrijk leek, maar daarna toch verborgen inzichten bevatte.

Je sterktes, zwaktes, doelen, fouten, spijt én zorgen op papier zien staan, maakt ze ook concreter en écht. Concrete doelen kan je makkelijker nastreven. Bovendien maken je zwaktes toegeven en je kwetsbaar opstellen op het einde van de rit sterker.

4. Organiseer jezelf

Een overzichtelijke, opgeruimde en georganiseerde omgeving kan wonderen doen. Je zal je meer in controle voelen over jezelf en je activiteiten als je ook een goed zicht hebt op je omgeving.

Een grote opkuis en een detox van je omgeving zullen jou meer energie geven, want het geeft jou de mogelijkheid om met een schone lei te starten.

5. Maak je ochtendpendeltraject zo aangenaam mogelijk

Niet elke dag zal even rooskleurig zijn, maar 15 minuten voorbereiding kunnen je humeur al een eind op weg helpen. Neem de tijd om je favoriete nummers op je muziekspeler te zetten of een leuke podcast te downloaden. Zo wordt die ochtendrit al veel draaglijker of zelfs aangenaam.

6. Haal één van je angsten voor ogen en doe er iets aan

We hebben allemaal onze eigen fobieën of kleine en grote angsten. Onderneem elke dag stappen om je vrees onderuit te halen. Al deze kleine stappen zullen uiteindelijk leiden tot een groter geheel waar je op lange termijn de vruchten van kan plukken.

CHECK: 4 tips om angst van je af te zetten

7. Zing

Laat al je remmingen los en zing dat nummer op de radio uit volle borst mee! Je krijgt bonuspunten als je het in publiek doet.

8. Zend e-mails en sms’jes om mensen te bedanken

Of je je bedankjes en blijken van waardering nu verstuurt via Facebook, Twitter, Instagram, per sms of via e-mail, maakt niet uit. Het is een positieve en duurzame manier om allerlei soorten contacten te onderhouden. Het is constructief voor zowel familiale, collegiale, vriendschappelijke als amoureuze relaties.

9. Schrijf brieven

Neem de tijd om een postkaart te sturen of met de hand een brief te schrijven. Richt ze aan een goede vriend, een familielid, een geliefde of misschien zelfs naar jezelf. Of ze nu bij je inwonen, dichtbij zijn, of aan de andere kant van de wereld wonen, dit gebaar is zowel therapeutisch als mooi. Het zal zeker geapprecieerd worden.

10. Zeg wat je voelt, wanneer je het voelt

Een moeilijke opgave voor velen, maar dit hoeft uiteraard geen 15 minuten te duren. Het is een vaak - onbewust - onderdrukte impuls. Leer op deze impuls te letten en hem te herkennen. Oprecht en op het moment spreken is een gewoonte die je kan cultiveren door bewust te leven.

11. Draag rode lippenstift

Kan letterlijk of figuurlijk genomen worden. De “rode lippenstift” slaat op alles dat jou aantrekkelijk doet voelen en jouw zelfvertrouwen boost. Dat kan dus gaan van een knalrode (of andere kleur) lippenstift, tot sexy lingerie of gewoon een favoriet kledingstuk.

Mannen, de lippenstifttruc geldt uiteraard vooral voor vrouwen. Al staan we niet in de weg als je het ook eens wil uitproberen. Voor mannen kan een goed kostuum, aftershave of een favoriet kledingstuk natuurlijk ook voor dat extra zelfvertrouwen zorgen.

12. Postuur

Amy Cuddy, sociaal psychologe, geeft regelmatig lezingen over “power posing”, of het gebruik van krachtposes om je zelfvertrouwen op te krikken. Deze methode is één van de meest krachtige manieren om via lichaamstaal jezelf en je eigenwaarde te vormen.

13. Luister naar TED Talks

TED Talks zijn inspirerend en leerrijk. De meeste van deze speeches duren tussen de 10 en 30 minuten en kunnen over allerlei thema’s gaan. Je kan het zo gek niet bedenken of er zal wel een TED Talk over bestaan. Haal je favoriet eruit of kies een onderwerp waar je niets over weet en leer van een expert of iemand met een uniek zicht op het onderwerp.

14. Leer iets nieuw via Skillshare, Coursera, of Codecademy

Deze sites helpen je om nieuwe vaardigheden te leren. Doe je dat 15 minuten per dag dan telt dat wekelijks mooi op. Een nieuwe ervaring opdoen, een talent ontdekken of gewoon iets bijleren kan je grote voldoening geven, waardoor je je weer zekerder gaat voelen.

Daarbij is het ook goed voor je gezondheid. Leren coderen, je artistiek ontplooien of een nieuwe taal leren beheersen, is goed voor je geheugen en verbetert je mentale gezondheid.

Extra: De trucs om levenslang te blijven (bij)leren

15. Sport

Voel je je fysiek fit en sterk, dan voel je je automatisch mentaal ook krachtiger. Dansen, yoga, cardio of gewichtheffen … Het helpt allemaal. Deze workouts zorgen ervoor dat je endorfines aanmaakt en dat je ook je spieren traint.

Een wandeling van 15 minuten tijdens de lunch is ook al een stap (of meerdere) in de goede richting. In het weekend kan je dan misschien een uurtje met de fiets gaan rijden of een fikse wandeling met je vriend(inn)en inplannen. Ga je liever joggen, doe dat dan het liefst in het groen. Zo haal je ook energie uit de natuur.

Ontdek: 8 voor- én nadelen van sporten voor en na je werk

(sjv) - Bron : Levo.com  

25 augustus 2021
Anderen bekeken ook