Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 187

Volgende
Volgend artikel:

In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

Van je hobby een winstgevend beroep maken

Vaklab
Tijdens persoonlijke gesprekken worden vakmensen op weg naar het ondernemerschap gezet.
Hout bewerken, juwelen maken, glasblazen, kunst restaureren,… Heel wat experts in deze vakdomeinen willen er maar al te graag hun beroep van maken. Van een ambacht overstappen naar een rendabele economische activiteit is echter geen evidentie. Als één van de initiatieven die deze transformatie faciliteren, gaat VAKlab, het expertise- en dienstencentrum rond vakmanschap en ondernemerschap, op 24 oktober een Jobinspiratiebeurs organiseren.

VAKlab is een centrum dat in de schoot van het openluchtmuseum Bokrijk is ontstaan. Het doel is om ondernemende ambachters te helpen bij het omzetten van hun vaardigheden in lucratieve business. Creatievelingen, studenten, startende ondernemers, maar ook bestaande bedrijven zijn welkom om hun vakmanschap om te zetten naar economische meerwaarde. Een netwerk van partners, waaronder Unizo, Syntra, VDAB, Starterslabo, PXL of Ondernemersplatform Limburg, is beschikbaar om VAKlab te ondersteunen.

Getuigenis

De organisatie zet tal van initiatieven op om de doelstellingen te realiseren. Eén daarvan is de Jobinspiratiebeurs ‘Vakmanschap werkt’, die op woensdag 24 oktober plaatsvindt in Bokrijk. “Het is de ideale ontmoetingsplaats voor wie zelf wil starten als vakman en voor ervaren vakmensen die op zoek zijn naar expertise en inspiratie”, zegt Bokrijk-voorzitter Igor Philtjens. “Andersom verwelkomen we bedrijven die zoeken naar de juiste vakmensen. Iedereen kan er zijn vragen rechtstreeks stellen aan de juiste experten tijdens een persoonlijk gesprek met VAKlab, de partnerorganisaties of met de diverse ervaringsdeskundigen die de stap al eerder hebben gezet.”

De Jobinspiratiebeurs gaat van start met een getuigenis van Eef Coolen onder de titel ‘Van pen naar schop’. De oprichtster van tuinbedrijf Bolster spreekt over haar carrièreswitch van journaliste naar ondernemer met groene vingers. Ook daarna zijn er diverse inspirerende getuigenissen van vakmensen die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Iedere bezoeker kan zelf een programma met persoonlijke adviesgesprekken samenstellen.

Trigger

Vakvrouw en creatieve duizendpoot Angelique Verheijen naam vorig jaar deel aan de Jobinspiratiebeurs. “De mix tussen concreet professioneel advies en inspirerende verhalen was voor mij een ‘eye-opener’”,vertelt ze. “Het betekende een trigger om niet langer te twijfelen, maar concrete stappen te ondernemen in de opstart van een eigen zaak.” Ze verbouwde eigenhandig haar huis tot B&B, volgde loopbaanbegeleiding bij de VDAB en schreef zich in voor een starterstraject bij Unizo Limburg. Intussen is ze ook in opleiding tot goudsmid. “Mijn droom is om een atelier te integreren in de B&B als extra beleving voor de gasten, én om daar mijn creativiteit als vakvrouw onder te brengen.”

De Jobinspiratiebeurs ‘Vakmanschap werkt’ vindt plaats op 24 oktober 2018 in het Kasteel van Bokrijk. Alle info en inschrijvingen vind je op www.vaklab.be.

(kme) - Foto: (HBvL) 

18 oktober 2018
Anderen bekeken ook