Vorige

1 van 751

Volgende
Volgend artikel:

Het loon van een Assistant Office Manager: 2.400 euro bruto

Het loon van een startende ondernemer: 1.000 euro netto

26 september 2018
We vroegen aan Sander De Roeck uit Edegem wat zijn job inhoudt en hoeveel hij verdient ...
Sander De Roeck Sander De Roeck (25) uit Edegem
  • Beroep: commercieel verantwoordelijke en medeoprichter van Soulmade
  • Studies: Master Organisatie en management (TEW) aan universiteit Antwerpen
  • Privé: thuiswonend
  • Netto maandloon: 1.000 euro
  • Extralegale voordelen: gsm-abonnement, auto, algemene werkkosten (zoals parkeertickets, …)

Wat doe je als job?

Ik ben commercieel verantwoordelijke bij Soulmade. Dat bedrijf heb ik twee jaar geleden samen met Marijn Goossens uit de grond gestampt. Die ondervond, na het maken van de eerste Belgische virtual reality fictiefilm, dat bedrijven geïnteresseerd waren in de mogelijkheden van technologieën zoals virtual reality, augmented reality en holografie. Daar wilde hij graag op inspelen. Toen Marijn me vroeg of ik geïnteresseerd was om samen met hem een bedrijf op te richten, waarbij ik de commerciële en financiële kant van de zaak zou regelen, was ik meteen enthousiast. Sinds de start van Soulmade is het bedrijf flink gegroeid. We hebben al aan mooie projecten mogen werken voor grote bedrijven zoals Artsen Zonder Grenzen en Nokia.

Als commercieel verantwoordelijke neem ik de administratieve taken op mij en zorg ik ervoor dat we onze diensten verkocht krijgen. Dat betekent: langsgaan bij klanten, naar beurzen gaan, zelf op beurzen staan en demonstraties geven. Mijn agenda staat ook vol met meetings, zo’n 8 à 10 per week. En dan komt er soms ook nog projectmanagement bij als iemand anders op vakantie is.

Doe je je job graag?

Als ik mijn job niet graag zou doen, zou ik er niet zo veel tijd en moeite in steken. Sinds het begin van mijn studies wist ik al dat ik ooit een eigen bedrijf wilde starten, en ik ben er dan ook heel trots op dat ik dat op vijfentwintigjarige leeftijd al bereikt heb. Ik heb ondertussen al veel kansen gekregen: ik heb lezingen gegeven, workshops begeleid en heb met mensen gesproken waar ik enorm hard naar opkijk. Dat vind ik echt geweldig.

Wat vind je van je loon?

Ik wil ons bedrijf groot zien worden en daar heb ik veel voor over, net zoals Marijn trouwens. Daarom hebben we onszelf in het begin niet uitbetaald. Op dat moment was ik nog volledig student, dus toen was dat ook niet erg. Stilaan zijn we begonnen met onszelf wél loon te geven. Momenteel ontvang ik maandelijks 1.500 euro waarvan ongeveer 500 euro in extralegale voordelen wordt omgezet en 1.000 euro op mijn rekening terechtkomt.

Het loon dat ik nu krijg, heb ik nodig om maandelijkse kosten te kunnen betalen en om een beetje te sparen. Het maakt me weinig uit dat ik geen gigantisch loon heb. Natuurlijk zouden we onszelf meer kunnen geven, maar we vinden het belangrijker om onze inkomsten te herinvesteren in het bedrijf. We kijken echt naar groei op lange termijn. Natuurlijk zou het jammer zijn als ik over tien jaar nog steeds evenveel verdien, maar op dit moment gaat het meer om het uitbouwen van Soulmade en minder om mezelf. De aandelen die ik heb in onze zaak zijn voor mij belangrijker dan mijn loon. Die zien groeien is leuk, want daar heb ik zelf mee voor gezorgd.

Hoeveel uren werk je per week?

Ik kies zelf hoe mijn dag eruitziet, maar vaak begin ik wat vroeger en stop ik wat later dan mensen met een 9-to-5-job. Tijdens rustige weken werk ik ongeveer 45 uur, maar wanneer het druk is, werk ik soms tot wel 80 uur per week. Maar daar krijg ik veel voor terug: ik leer enorm veel bij en ik zie ons bedrijf groeien. Een jong bedrijf is als een baby: je denkt er constant aan en je neemt het ook overal mee naartoe. Zelfs op vakantie kan ik pas na enkele dagen ontspannen en het werk loslaten. Ik let er nu wel op dat ik mezelf niet kapot werk. Gezond eten, genoeg slapen en af en toe sporten dus.

Spaar je?

Ik probeer 10% à 15% van mijn loon te sparen en 20% te investeren. Dat lukt momenteel nog niet altijd, maar dat is alleszins wel het plan. Aan pensioensparen doe ik niet omdat ik daar niet echt in geloof. Ik zou er eerder voor zorgen dat ik op termijn een passief inkomen opbouw waar ik ook later de vruchten nog van pluk.

Wat is je grootste kost?

Maandelijks betaal ik een bedrag aan mijn ouders voor kost en inwoon. Samen met mijn auto, en dan vooral de benzine en het onderhoud, is dat mijn grootste kost.

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

Ik heb er moeite mee om ineens veel geld uit te geven aan iets dat op korte tijd voorbij is, zoals aan Tomorrowland bijvoorbeeld. Leuke activiteiten hoeven geen geld te kosten, vind ik. Ik ga graag wandelen in de bergen, en dat is bijna gratis. Die lijn kan je doortrekken naar mijn andere uitgaven. Ik wil bijvoorbeeld goed voor de dag komen, maar daar hoef ik geen horloge van duizenden euro’s voor te hebben. Ik let heel goed op wat ik uitgeef, omdat het heel gemakkelijk is om te wennen aan een hogere levensstandaard, maar het veel moeilijker wordt om terug te schroeven wanneer je het je niet echt kunt veroorloven.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Aan eten. Ik ga graag op restaurant bijvoorbeeld. En ook betaal ik met plezier voor kleine, goedkope tripjes, zoals een weekendje wandelen in de bergen. Hoewel ik altijd goed uitkijk wat ik met mijn geld doe, is er een ding waar ik niet op bespaar: mijn hond. Die krijgt alles om gezond en gelukkig te leven.

Wat zou je doen als je de lotto won?

Ik zou hetzelfde doen als wat ik nu doe: 15% sparen, 25% investeren, en de rest gebruiken om te leven. Mijn leven zou er wel iets luxueuzer uitzien dan nu. Maar ik zou het veel leuker vinden om zelf een astronomisch bedrag bij elkaar te krijgen met ons bedrijf dan dat ik het gewoon zou winnen. Met Soulmade helpen we klanten met projecten en kunnen we mensen werk geven. Daar haal ik veel voldoening uit.

(sdc) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17395 andere jobs