Thuiswerken
Vorige

1 van 217

Volgende

Thuiswerker Pol: 'De helft van het werk kan van thuis'

28 oktober 2010
Pol Vanbiervliet is een man die zijn eigen winkel kent. Sinds 2005 is hij algemeen directeur van de Belgische en Luxemburgse vestigingen van Cisco Systems, een bedrijf gespecialiseerd in netwerktechnologie. Diezelfde technologie stelt hem vandaag in staat om van op zijn ‘ziekbed’ – Vanbiervliet mag wegens een recente operatie een paar weken niet met de wagen rijden – het bedrijf in goede banen te leiden.
Pol Vanbiervliet, algemeen directeur Cisco Systems
"De nine-to-fivebaan is definitief verleden tijd" (Pol Vanbiervliet, algemeen directeur Cisco Belux)

De bedrijfsleider heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om thuis een kleinschalig videosysteem te installeren. "Ik zit natuurlijk aan de bron", geeft Vanbiervliet toe. Via een mooi scherm in zijn bureau vergadert hij meerdere keren per dag.

Het omzeilen van het fileprobleem is voor Vanbiervliet zonder meer het belangrijkste argument pro thuiswerk. "Vorige week maandag en dinsdag waren er door de treinstaking gigantische files. Normaal zou ik er drie uur over gedaan hebben om op mijn werk te geraken. Tijd die ik nu gebruikt heb om interviews met drie kandidaten af te handelen."

Neveneffecten

Maar ook de hogere productiviteit en efficiëntie kunnen hem bekoren, net als de relatieve rust die thuiswerk met zich meebrengt. Ondervindt hij dan helemaal geen vervelende neveneffecten? "Af en toe werk ik op de zenuwen van mijn vrouw, omdat ik altijd thuis ben", lacht hij.

Echt gemakkelijk lijkt het ook niet om van thuis uit de vinger aan de pols te houden en te weten wat er leeft binnen de organisatie. Vanbiervliet beseft dat routineklusjes of administratief werk meer in aanmerking komen voor thuiswerk dan leidinggevende taken die intense interactie vereisen. "Van de zeldzame momenten op kantoor moet je absoluut gebruik maken om een goed contact te hebben met je collega’s. Trouwens, het is niet omdat op kantoor iemand acht uur per dag naast je zit, dat je er een goede band mee hebt."

Volgens Vanbiervliet kunnen we gemakkelijk een derde tot de helft van ons werk thuis uitvoeren, zeker nu de kwaliteit van de videotechnologie steeds beter wordt. "We zijn van plan om veel van onze medewerkers uit te rusten met hoge-definitiebeeldschermen. We merken dat vooral jonge medewerkers veel belang hechten aan flexibiliteit. Ze vinden het geen probleem om ’s avonds laat nog wat zaken in orde te brengen, als dat betekent dat ze samen met hun gezin kunnen eten of de kinderen om vier van school kunnen halen. De tijd dat we van negen tot vijf aan het werk waren, is definitief voorbij."

(mo)  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook