Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 308

Volgende

Senioren begeleiden jongeren met migratieachtergrond

Een synergie tot stand brengen tussen senioren en jongeren met een migratieachtergrond om deze beter op weg te helpen naar een job. Met deze doelstelling is Duo for a Job dit jaar van start gegaan in Antwerpen en de eerste resultaten zijn bemoedigend.
“De gelijkschakeling van mijn diploma duurde anderhalf jaar.” (Karam, Syrisch vluchteling en werkzoekende, met zijn mentor François)

Drie jaar geleden gestart in Brussel heeft de organisatie haar werking uitgebreid naar Antwerpen. In de metropool is 29,5% of 1 op de 3 inwoners van allochtone origine tot 25 jaar werkloos. Dat is bijna dubbel zoveel als de gemiddelde werkloosheidsgraad van de totale Antwerpse bevolking (16,2%). Terwijl de Antwerpse arbeidsmarkt met een groot aantal knelpuntvacatures kampt.

Door de inzet van de expertise en ervaring van 50-plussers wil Duo for a Job een bijdrage leveren om deze jongeren beter naar een job te leiden. Gedurende zes maanden volgt de mentor de jongere tijdens wekelijkse samenkomsten van een tweetal uur intensief op. De jongere geniet van de professionele ervaring en contacten van de mentor, schaaft zijn talenkennis bij en vergroot op deze manier zijn kansen op de arbeidsmarkt.

“Intussen hebben we in Antwerpen zo al 34 duo's kunnen vormen. De ambitie is, om met de ervaringen van Brussel, tegen 2020 in Antwerpen een duizendtal duo's te kunnen hebben gevormd. Een aantal van hen is intussen ook al aan de slag kunnen gaan. De resultaten zijn twee keer beter als bij natuurlijke tewerkstelling. We gaan zelf niet actief op zoek naar werk, we zijn geen interimbureau. We helpen die jongeren op deze manier vooral hun netwerk uit te breiden, want dat is in de meeste gevallen heel beperkt”, zegt managing director Frédéric Simonart.

Dat is ook wat Bert Verbeke ervaart, die sinds begin dit jaar een van de mentors is. “Die mensen zitten heel vaak in een isolement. Ik begeleid sinds dit jaar de 29-jarige Ahmad die uit Syrië komt. Sinds hij anderhalf jaar geleden in België kwam, is hij meteen Nederlands beginnen leren. Maar de momenten dat hij zijn Nederlands kan oefenen, zijn héél beperkt. Daarom ga ik ook in de vrije tijd met hem soms op pad zodat hij de taal kan bijschaven. Ik wil mijn ervaringen graag doorgeven”, zegt hij.

“Ahmad heeft een master economie en werkte in Syrië in de bank- en verzekeringssector. Maar het verwachtingspatroon is hier in deze sector heel anders. Sinds enkele weken is hij nu aan de slag als logistiek medewerker bij Katoennatie. Intussen kunnen we uitkijken naar opportuniteiten die dichter bij zijn kwalificaties aansluiten.”

In een aantal gevallen stellen zich ook problemen en lange procedures voor de gelijkschakeling van diploma's. Dat was onder meer het geval bij Karam. “Ik ben afkomstig uit Syrië en heb zeven jaar in Egypte gestudeerd om mijn diploma in maritiem transport te halen. Maar er is anderhalf jaar over gegaan om alles te regelen en een gelijkschakeling te bekomen. Vorige week heb ik nu een eerste keer een gesprek gehad bij een bedrijf en dat is positief verlopen. Ik wacht nu nog op een antwoord”', getuigt hij.

“Vluchtelingen met een diploma die hier toekomen, hebben gezien ze op de vlucht geslagen zijn dat diploma ook niet altijd bij zich. En dat maakt het allemaal nog een heel pak moeilijker”, merkt Frédéric Simonart op.

(br) – Meer info: www.duoforajob.be 

13 mei 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook