Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 822

Volgende

Radiovrouwen maken De Canvascollectie: 'Wij zijn de ogen en oren van de kijkers'

23 februari 2010
Vanaf 4 april toont de Canvascollectie opnieuw een lichting hedendaagse kunst. De preselecties gingen vorige week van start. Voor presentatrices Kirsten Lemaire en Elke Jacobs is het anderhalve maand voor uitzending dus al 'werkendag'.
Elke Jacobs en Kirsten Lemaire presenteren samen de Canvascollectie
Canvascollectie-presentatrices Elke Jacobs en Kirsten Lemaire: "Op de radio ben je ook live, maar het is toch anders als je met je gezicht in beeld komt."

Marcel Van Tilt presenteerde de vorige Canvascollectie. Hoe is Canvas bij twee jonge radiovrouwen terechtgekomen?

Elke: "Dat is een beetje via via verlopen. Ze waren vooral op zoek naar mensen met een interesse voor hedendaagse kunst. Wij zijn allebei liefhebbers en daarom kwam er een screentest. Canvas was enthousiast en gaf ons een kans."

Kirsten: "Studio Brussel is wel vaker de kweekvijver van de VRT. Zo heb ik ook al de kans gekregen om reporter te zijn bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal."

Wat zullen jullie in de uitzendingen doen?

Kirsten: "Wij zijn de ogen en de oren van de kijker en lopen als reporters ter plaatse rond. ’s Ochtends geeft dat een mooi beeld. Al die mensen in de rij met hun werken in bubbeltjesplastiek. Wij polsen bij hen over hun werk en de achterliggende verhalen. Daarbij volgen we vooral wat ons aanspreekt. Als we een leuk werk zien, blijkt ons idee daarover ook vaak te kloppen met wat de kunstenaar in gedachten heeft."

Elke: "We fixeren ons niet op de gekke dingen die spectaculaire beelden opleveren. We zijn een beetje de lijm om alles aan elkaar te krijgen en zoveel mogelijk te laten zien wat er in de Canvascollectie passeert. Omdat ik Kirsten al zolang ken, loopt dat comfortabel. Het voelt alsof ik met een vriendin op een tentoonstelling rondloop."

Zijn jullie zelf hevige kunstliefhebbers?

Elke: "Ik ben thuis opgegroeid met een interesse voor schoonheid en kunst. Ik ga dikwijls naar exposities in het binnen- of het buitenland. Kunstgeschiedenis studeren was echter nooit aan mij besteed. Mijn bagage bouw ik zelf op naargelang wat ik zie. Hedendaagse kunst is een expressievorm die ik heel leuk vind. Het heeft voor mij veel gemeen met muziek. Een goed concert of een goede expositie geven mij energie."

Kirsten: "Als ik niet naar concerten ga, voel ik me niet goed. Een zondagnamiddag in een museum kan me ook energie en ideeën opleveren. In Los Angeles zag ik ook eens een expositie met alleen maar platenhoezen. Het hoeft niet dé grote kunst te zijn, frisse zotte dingen kunnen me ook inspireren."

Hebben jullie al inspirerende werken gezien in de voorrondes?

Elke: "Er was een jongen die een kunstperformance kwam voorstellen van het ‘Brussels Onafhankelijk Front’. Hij had geënsceneerde oorlogsfoto’s gemaakt van herkenbare plaatsen in Brussel. Die foto’s waren een uitbeelding van zijn grote angst dat het ooit tot een burgeroorlog zou komen tussen Vlamingen en Walen. Tegelijk wilde hij er ons voor waarschuwen dat zo’n nachtmerrie niet eens zo’n achterhaald idee is, want ook in Joegoslavië, waar zijn roots liggen, had niemand de oorlog zien aankomen. De echtheid van die foto’s, zijn beweegreden en de passie waarmee hij zijn verhaal bracht, gaven mij tranen in de ogen. Het maakte me zelfs niet uit wat de jury ervan vond."

De slotshow komt live op televisie. Spannend?

Kirsten: "Misschien krijgen we dan wel een week op voorhand buikloop van de zenuwen (lacht)."

Elke: "Zeker! Ook al zijn we gewoon om live uit te zenden op de radio, hier zijn we wel heel zenuwachtig voor."

Kirsten: "Het is toch nog anders als je met je gezicht in beeld komt. Gelukkig zullen we een schoon kleedje dragen."

(ab) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook