Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 418

Volgende
Volgend artikel:

3 redenen om de jobbeurs in Technopolis te bezoeken

Overal vacatures de komende jaren, maar toch vooral in deze sectoren

Overal vacatures de komende jaren
De krapte op onze arbeidsmarkt is alomtegenwoordig. Maar in welke sectoren kunnen we ook de komende jaren de meeste vacatures verwachten? In elk geval is er nog voor jaren werk, en niet alleen de vergrijzing speelt daarbij een rol.

In 2014 ging het nog om zowat 400.000 aanwervingen in Vlaanderen, maar tegen 2030 zou dat uitkomen tussen 475.000 en 500.000. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse en voorspelling door Steunpunt Werk, een onderzoekinstituut van de KU Leuven. De focus ligt op de verwachte aanwervingen in alle Vlaamse sectoren richting 2030.

Velen denken dat de vergrijzing de hoofdoorzaak is van de hoge aanwervingsbehoefte de komende jaren in Vlaanderen, maar dat blijkt maar een deel van het verhaal. Volgens Steunpunt Werk is er vooral nood aan de vervanging van min-55-jarigen die bijvoorbeeld uitstromen naar een andere job, sector, statuut of simpelweg de arbeidsmarkt verlaten.

Go for happy! Ontdek duizenden jobs op Jobat.be en vind net die job die 100% bij je past!
job-alert_button

In welke sectoren?

Waar zullen de vacatures zich tot 2030 voordoen in Vlaanderen? Zeker in zakelijke diensten (denk onder meer aan consultants) en in maatschappelijke dienstverlening (denk aan zorg- en verpleegkundigen in rusthuizen). Bij zakelijke dienstverlening gaat het jaarlijks om bijna 40.000 vacatures tot 2030, bij maatschappelijke dienstverlening om 34.500 per jaar.

Ook de sector van de dienstenchequewerknemers, de kleinhandel, de bouw en in transport, logistiek en post hebben ze nog voor jaren werkkrachten nodig. In die sectoren kunnen ze volgens Steunpunt Werk jaarlijks tussen de 25.000 en 30.000 vacatures verwachten in Vlaanderen.

Totale aanwervingsbehoefte uitgedrukt in aantallen per sector in Vlaams Gewest (2015-2021 en 2022-2030) Totale aanwervingsbehoefte uitgedrukt in aantallen per sector in Vlaams Gewest (2015-2021 en 2022-2030)
Ontdek: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

En in verhouding?

Niet elke sector is even groot en daarom is het ook interessant om te kijken naar de tewerkstellingsgroei in verhouding tot het aantal werknemers in een sector.

Relatief gezien, afgezet dus tegen de tewerkstelling in de sector, is horeca en toerisme de sector met de hoogste aanwervingsbehoefte. Op basis van de huidige tewerkstelling kent horeca en toerisme met ruim 34 procent namelijk de hoogste aanwervingsbehoefte. “Dit omwille van de sterke dynamiek die er heerst in die sectoren, wat leidt tot veel in- en uitstroombewegingen”, klinkt het bij Steunpunt Werk.

Opvallend is dat onderwijs (met een totale vraag van zowat 10 procent) helemaal onderaan staat in de lijst. In deze sector wordt de komende jaren dus het laagste aantal vacatures verwacht, uitgedrukt als percentage van tewerkstelling in die sectoren. Al wil dat niet zeggen dat er in een sector als het onderwijs geen krapte zal gevoeld worden.

Totale aanwervingsbehoefte uitgedrukt als percentages van tewerkstelling per sector in Vlaams Gewest (2022-2030)

Totale aanwervingsbehoefte uitgedrukt als percentages van tewerkstelling per sector in Vlaams Gewest (2022-2030)

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

(William Visterin)

10 maart 2023
Anderen bekeken ook