Bazen
Vorige

1 van 393

Volgende

Opgepast voor smalltalk met je baas

Wat als je baas je uit eten vraagt, maar je al uitgepraat bent nog voor het voorgerecht op tafel staat? Begin dan niet over je scheve schaats of de sla die tussen zijn tanden zit. Hoe pak je het wel aan?
#

Iedereen voelt zich wel eens ongemakkelijk bij het opstarten of aan de gang houden van een gesprek. Met je baas is dat nog moeilijker.

Debra Fine is auteur van het boek ‘Smalltalk. De kunst om een onderhoudend gesprek te voeren’. Volgens haar is één ding heel belangrijk bij smalltalk: luisteren. “Het is jouw taak als gesprekspartner om te luisteren als de andere spreekt. Het is een vorm van hoffelijkheid die van jou wordt gevraagd als je met iemand in contact komt. Gezichtsuitdrukkingen, hoofdknikjes en positieve lichaamstaal zijn duidelijke manieren om te laten zien dat je geïnteresseerd bent.”

Zoals buren

Maar pas wel op over wat je allemaal praat. “Je kan niet zomaar alles zeggen en doen”, aldus Jan Denys van Randstad. “Wat privé wel kan, geldt niet professioneel. Het werk is en blijft een formele situatie.”

Denys maakt een mooie parallel. “Op het werk is het zoals met je buren: zorg dat je er goed mee overeenkomt, maar ga er niet té vriendschappelijk mee om. Want als de vriendschap overgaat, heb je een probleem. Je blijft ernaast wonen.”

Smalltalk kan ook heel positieve effecten hebben. “Bedrijven onderschatten het belang van informele contacten”, zegt Denys. “Je moet hier als werkgever oog voor hebben, koffiehoeken zijn bijvoorbeeld ideaal. Informele contacten verbeteren de cohesie op de werkvloer. Het formele kan nooit het informele vervangen, er is heel veel professionele info die in een bedrijf verspreid wordt via informele kanalen. Ook tussen baas en ondergeschikten.”

Smalltalk met je baas: do’s

  • Stel open vragen. De meeste bazen vinden het geweldig om over zichzelf te praten.
  • Laat er tijd overgaan. Als je je baas langer kent, kan je al eens meer tegen elkaar vertellen. Het is een kwestie van vertrouwen. Maar besef dat het een werkrelatie blijft. (Jan Denys)
  • Maak gebruik van de dingen die je om je heen ziet: kleding, schilderijen aan de muur en gedrag nodigen uit om door te vragen. (Debra Fine)
  • Bedenk een lijstje met onderwerpen en kijk eens wat je erover te zeggen hebt. Hoelang hou je het vol om over zeilen of over Frankrijk te praten? (Debra Fine)

Smalltalk met je baas: don’ts

  • Je moet goed beseffen dat vriendschap op de werkvloer kan, maar een relatie je werk en carrière al snel negatief beïnvloedt. Zeker met een hiërarchisch meerdere maakt het alles moeilijker en ingewikkelder. Denk op voorhand na of dit aangewezen is en blijf opletten, ook als je beslist ervoor te gaan. (Jan Denys)
  • Doe het nooit vanuit opportunisme. Carrière maken doe je niet door wekelijks te gaan squashen met je baas. Zulke beweegredenen worden meestal snel doorprikt.

(mr)  

8 april 2010
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook