Collega's
Vorige

1 van 474

Volgende

De voor- en nadelen van small talk

20 september 2010
Is je collega getrouwd? Hoeveel kinderen heeft je baas? Ken je het antwoord op deze vragen niet, dan moet je dringend meer socializen met je collega’s. Het heeft meer voor- dan nadelen.

Wat zijn de voordelen van je collega's privéleven te kennen?

Werken wordt een stuk leuker als je af en toe wat kan kletsen. In de week spendeer je de meeste tijd op het werk, dus kan je het beter wat aangenaam maken door een goed gesprek te kunnen voeren met je werkmakkers. En dat hoeft zeker niet altijd over het werk te gaan.

De mens is een sociaal wezen, zonder leuke contacten overleef je een werkdag gewoon niet. Zeker niet als je je job zelf al niet fantastisch vindt.

Als je iets wil gedaan krijgen van iemand, lukt dat beter als je er goed mee overeenkomt. Het delen van enkele privéverhalen helpt je een band te smeden. Zeker als leidinggevende moet je je collega’s wat beter kennen. Als je weet wat ze leuk en niet leuk vinden, loopt alles gewoon vlotter.

Let op dat je niet té close wordt

Te familiair doen, kan ook tegen je werken. Als je te close wordt met collega’s neemt het persoonlijke de overhand op het professionele, en dat is geen goede zaak. Je moet een lijn kunnen trekken tussen beide. Zeker bij de mensen waaraan je leiding geeft. Anders wordt het misschien wel moeilijk om iemand op het matje te roepen of gaan je teamleden ervan uit dat je wel begrip hebt als ze weer eens te laat zijn.

Sommige collega’s overdrijven in het socializen en weten niet wanneer te stoppen. Probeer te voorkomen dat het af en toe bijpraten evolueert in constant gekeuvel. Er moet tenslotte nog gewerkt worden!

Ben jij een sociaal type?

Niet iedereen is zomaar bereid om zaken over zijn privéleven op het werk te vertellen. Je doet er goed aan eerst uit te zoeken welk type jouw collega is.
> Werk je samen met een eenzaat of een extroverte ondernemer? Doe de test  

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook