Stress
Vorige

1 van 455

Volgende

Open werkvloer leidt tot meer stress

Rinkelende telefoons, pratende collega’s, luid getyp op toetsenborden: het kan er op een open werkvloer soms behoorlijk lawaaierig aan toe gaan. En dat leidt bij werknemers vaak tot stress en een verminderde productiviteit.
#

Het moderne ‘open office’-concept werd onder meer ontworpen om plaats te besparen, teams te versterken en een soort van kameraadschap onder collega’s te creëren. Vandaag denkt men bij een open office eerder aan een luide omgeving, waar privacy ontbreekt en men geconfronteerd wordt met allerlei digitale en menselijke afleidingen.

Daarnaast hebben talrijke onderzoeken de afgelopen jaren aangetoond dat een open werkvloer samenhangt met meer stress bij werknemers, slechtere relaties tussen collega’s en een verminderde tevredenheid met de werkomgeving.

Lawaai vs. stil

Een van de vaak voorkomende klachten over een open werkvloer zijn de storende omgevingsgeluiden, typisch voor een open office.

In een studie, gepubliceerd in ‘The Journal of Applied Psychology’, moesten 40 vrouwelijke bedienden drie uur doorbrengen in een gemiddeld lawaaierige omgeving, die overeenkwam met typische ‘open office’-geluiden. Een controlegroep, daarentegen, bracht drie uur door in een stille omgeving. Nadien moesten beide groepen puzzels oplossen, die - zonder dat de respondenten het wisten - geen oplossing hadden.

Wat bleek? De ‘stille groep’ bleef meermaals proberen om de puzzels op te lossen, terwijl de ‘luide groep’ het al opgaf na enkele pogingen. Een lawaaierige omgeving zorgt bijgevolg voor een verminderde productiviteit.

Privacy

Daarnaast wordt er ook vaak geklaagd over het gebrek aan privacy op een open werkvloer. Oorspronkelijk dacht men dat hoe minder muren er zouden zijn, hoe meer spontane conversaties zouden ontstaan, met nieuwe creatieve ideeën tot gevolg.

Onderzoek toont echter aan dat de conversaties tussen werknemers op een open werkvloer vooral kort en oppervlakkig zijn, juist omdat werknemers weten dat zoveel collega’s kunnen meeluisteren. Daarom zoeken veel medewerkers private ruimtes op om met collega’s te praten, wat dus de oorspronkelijke bedoeling van het ‘open office’-concept tenietdoet.

(nm) – Bron: Businessinsider.com 

6 september 2012
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook