Vorige

1 van 63

Volgende
Volgend artikel:

De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet

Wat met opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur?

18 juni 2018
Arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde duur zijn de regel. Toch staat het partijen vrij om een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur te sluiten. Het is de opeenvolging van contracten van bepaalde duur die aan banden wordt gelegd. Stijn Demeestere, partner bij Laga, geeft tekst en uitleg ...

Beperking opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur

De opeenvolging van arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur is enkel toegelaten mits in achtneming van een aantal voorwaarden:

Motieven  Minimumduur van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur   Totale maximumduur opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur?  Bijkomende formaliteiten 

Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur is verantwoord door de aard van het werk of andere wettige redenen 

Voorbeeld: een specifieke opdracht wordt verlengd 

 
Maximaal 4 opeenvolgende overeenkomsten voor bepaalde duur 3 maanden 2 jaar  
Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten met een looptijd van elk ten minste 6 maanden  6 maanden 3 jaar Voorafgaande toestemming aan de inspecteur-diensthoofd van het district van de Inspectie van de Sociale Wetten van de FOD WASO van de plaats waar de onderneming is gevestigd.

Wettelijk vermoeden van arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur

Wanneer de partijen opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur hebben gesloten, zonder inachtneming van deze beperkingen en eventuele formaliteiten, wordt de laatst gesloten arbeidsovereenkomst geacht van onbepaalde duur te zijn.

Het betreft een wettelijk vermoeden in het voordeel van de werknemer zodat enkel de werknemer het bestaan van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur kan inroepen. De werknemer is echter niet verplicht om zich op het vermoeden te beroepen en kan, indien dat voordeliger is voor hem, ervoor kiezen om zich daar niet op te beroepen.

De werkgever kan zich daarentegen niet op het vermoeden beroepen, zelfs niet indien dat voordeliger zou zijn voor bijvoorbeeld het bepalen van de opzeggingstermijn.

(sd) - Met dank aan Laga 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14957 andere jobs