Sollicitatieverlof Vorige

1 van 8

Volgende

Heb ik recht op sollicitatieverlof als mijn contract van bepaalde duur bijna afloopt?

Als je contract van bepaalde duur binnenkort afloopt en niet wordt verlengd, heb je in principe geen recht op sollicitatieverlof. Maar naar aanleiding van de afschaffing van de proeftijd heeft de wetgever evenwel een uitzondering voorzien.

10 september 2015

Delen

“Sollicitatieverlof verwijst naar het recht van de werknemer om zonder loonverlies van het werk weg te blijven om een nieuwe job te zoeken. Dit recht geldt alleen tijdens de opzegtermijn.”

Geen opzegtermijn

In principe kunnen enkel contracten van onbepaalde duur worden beëindigd met een opzegtermijn. “Een contract van bepaalde duur heeft een gekende einddatum. Het eindigt automatisch na afloop van de termijn waarvoor het is gesloten. Het kan zelfs niet worden beëindigd met een opzegtermijn. Indien je werkgever of jij zelf de arbeidsovereenkomst beëindigt vóór de overeengekomen einddatum (zonder dringende reden), dan zal door diegene die er een einde aan stelt een vergoeding verschuldigd zijn. Omdat het contract in dat geval onmiddellijk stopt, kan je geen sollicitatieverlof opnemen omdat er geen opzeggingstermijn is."

Uitzondering: soms wel sollicitatieverlof 

“Naar aanleiding van de afschaffing van de proeftijd heeft de wetgever evenwel een uitzondering voorzien. Onder strikte voorwaarden kan een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur ook een einde nemen met een opzeggingstermijn. Dit geldt enkel voor contracten gesloten vanaf 1 januari 2014. Tijdens deze opzeggingstermijn mag de werknemer ook afwezig blijven op het werk om een nieuwe job te zoeken”, vertelt Anja Ceulemans, senior juridisch adviseur bij het Juridisch Kenniscentrum van SD Worx.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?