Is jouw baas een Big Brother?
Steeds meer werkgevers installeren software om hun personeel in de gaten te houden. Ten koste van de privacy?
Mag een werkgever je op staande voet ontslaan als op basis van camerabeelden blijkt dat je steelt? Of mag hij je computer controleren, en je om dringende reden ontslaan als blijkt dat je je werkcomputer bijna uitsluitend voor privédoeleinden gebruikt (zoals chatten, privé e-mailverkeer, surfen …)?
De vraag is dus: hoe ver reikt het recht op privacy van de werknemer, en waar begint het controlerecht van de werkgever? “Vroeger werd bewijsmateriaal dat door de werkgever werd bekomen en in strijd was met de privacywetgeving niet aanvaard”, vertelt Katrien Depuydt, legal expert van sociaal secretariaat HDP.
“Intussen is er wel het een en ander veranderd. In 2008 sprak het Hof van Cassatie zich in een arbeidszaak voor de eerste keer gunstig uit over het gebruik van een onrechtmatig verkregen bewijs. Ook het Arbeidshof in Antwerpen erkende in dat jaar de geldigheid van onrechtmatig verkregen bewijs. Het bewijs werd verkregen door de controle van e-mails, zonder de regels op dit vlak te volgen.”
Door die en andere rechtspraak is het recht op privacy niet zo absoluut meer. Als aan volgende drie criteria is voldaan dan mag onrechtmatig verkregen bewijs door de rechter in overweging worden genomen om een ontslag om dringende reden te rechtvaardigen.
“De rechter moét bij ontslag om dringende reden geen rekening houden met het onrechtmatig verkregen bewijs. Maar als bovenstaande 3 criteria zijn vervuld, dan is hij – in tegenstelling tot vroeger - vrij te oordelen of hij het toch al dan niet gebruikt”, besluit Katrien Depuydt, legal expert van sociaal secretariaat HDP.
(mr)
24 maart 2011Steeds meer werkgevers installeren software om hun personeel in de gaten te houden. Ten koste van de privacy?
Kan ik, zonder de privacywet te overtreden, toegang krijgen tot de mailbox van een ex-collega?
Een federale ambtenaar zocht tijdens zijn werkuren tot 5 uur per dag naar porno op het internet. En nee, hij werd daarvoor niet ontslagen!
Bedrijven kunnen niet genoeg inspanningen leveren om alle profielen te omarmen. Zowel voor de collega’s als voor hun financiële resultaten. Al is de weg nog lang.
Verdomme, shit, doeme toch … In het woordenboek van je werk vind je die woorden wellicht niet snel terug. Toch kan het geen kwaad om soms eens goed te vloeken!
Hoeveel Belgen bouwen via hun werkgever aanvullend pensioen op? Bij dat extra pensioen blijken er alvast grote verschillen te zitten tussen werknemers.
Hoe ziet jouw vakantiegeld eruit?
Het wettelijk pensioen is in België vaak eerder laag in vergelijking met andere landen. Extra sparen is de boodschap...
Volgens de OESO is de belasting op arbeid zelfs nergens zo hoog als in België. Toch blijkt dat we op Europees vlak nog relatief goed verdienen…