Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 958

Volgende
Volgend artikel:

Vlaams opleidingsverlof zit in de lift

Mede mogelijk gemaakt door: Federale Overheidsdienst Financiën

Nooit meer verdwaald in je job

Kevin Van Langendonck (FOD Financiën)
“Ons team leidt de onboarding in goede banen.” (Kevin Van Langendonck, FOD Financiën)
FOD Financiën lijkt misschien wat hermetisch als werkplek, maar het is een dynamische organisatie die je als nieuweling enthousiast én systematisch wegwijs maakt. Go for happy Magazine sprak met peter Kevin en (kersverse) meter Sofie en voelde zich haast zelf mee on board gehesen.

Kevin Van Langendonck en Sofie Baré werken voor de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) bij FOD Financiën. “Als HR Business Partner Correspondent zijn wij de schakel tussen de overkoepelende HR-dienst Personeel & Organisatie en het management van onze eigen administratie”, legt Kevin uit. “Op maat daarvan maken we profielen op, begeleiden we nieuwe collega’s, stippelen we ontwikkelingstrajecten uit enzovoort.”

Onboarding met een grote ‘O’

Sofie peilt bij de nieuwkomers naar hun ervaringen. “Elke stagiair bel ik vier keer”, vertelt ze daarover. “Tijdens de eerste week en na drie, zes en negen maanden. Loopt alles goed? Vlot je integratie in het team? Wat kan er beter?” Hét bewijs dat niemand hier door de mazen van het net glipt, is dat Sofie zélf nog een peter heeft: Kevin, die al zes jaar werkt voor de AAPD. “Ons team leidt de onboarding in goede banen”, legt hij uit. “Zo bestaan er al heel wat verschillende initiatieven: onthaalsessies, ontwikkelingstrajecten, functiespecifieke opleidingen, een speciale app en nog zo veel meer!”

Lees ook: Onboarding is het nieuwe rekruteren

Proficiat: na negen maanden al meter

“Ik werk hier nu één jaar en na negen maanden mocht ik al meter worden. Nu help ik een nieuwe collega in ons minicontactcenter met haar integratie en allerlei vragen, zoals hoe je verlofdagen aanvraagt of welke algemene opleidingen interessant zijn.”

Altijd en overal back-up

Mentorship en peter- en meterschap zijn dus onboardingpijlers, maar wat is het verschil? “Als peter of meter ben je een vertrouwenspersoon. Als mentor deel je vooral je technische kennis.” Zelf is Kevin – naast peter van Sofie – ook mentor van elk teamlid voor enkele HR-processen.

Extra: 7 speerpunten bij onboarding

Vlot mee in het bad

Met haar master in de geschiedenis en een postgraduaat HR-management werkte Sofie eerder op de studentenadministratie van een hogeschool. “FOD Financiën was véél digitaler dan ik me voorstelde en de sterke online organisatie maakt dat je als nieuweling meteen mee bent. Iedereen staat ook klaar om je te helpen. Zo had ik de eerste week meteen een videogesprek met al mijn collega’s. Ik ben supertevreden met mijn onthaal. Het afgelopen jaar werkte ik zoals velen vooral van thuis, maar dankzij de online koffiepauzes en de korte ontspanningsmomenten voel ik me écht lid van de familie (lacht).”

(Wieland De Hoon) - Bron: Go for happy Magazine

27 april 2021
Anderen bekeken ook