Vorige

1 van 635

Volgende
Volgend artikel:

20% meer zieke werknemers door corona

4 principes voor een betere ergonomie op kantoor

3 mei 2018
ergonomie
De werkgroep kantoor van de Vlaamse Ergonomie Vereniging (VerV) heeft een praktijkrichtlijn rond kantoorinrichting opgesteld. Het is een consensus over een aantal principes rond werken op kantoor.

Het was HR- en well-being-specialist Attentia die de principes citeerde. Het gaat om deze richtlijnen.

1. Zowel zittend als staand werken

Elke medewerker heeft het recht op een verstelbare werkplek en op de keuze tussen rechtstaand en zittend werken. Dit principe komt neer op een zit-statafel als standaard voor elke bureelwerker. Daarbij geldt de aanbeveling om elke dertig minuten de zittende houding te onderbreken.

2. Recht op stilte

Bij geconcentreerd werk moet er altijd de mogelijkheid zijn om in een stille zone te werken. Het gaat dan om een afgesloten ruimte voor één persoon of een stiltezone voor meerdere mensen waar overleg en telefonie niet toegestaan zijn.

3. Eigen werkplek

Gebrek aan privacy is naast lawaai de grootste ergernis in een open kantoor. Voor wie bijna elke dag op kantoor zit, is een eigen basiswerkplek de aanbeveling. Wie vier dagen per week op dezelfde locatie aanwezig is, heeft recht op een eigen werkplek. Deze richtlijn gaat in tegen het flexwerken als standaard.

4. Recht op beweging

Zitten afwisselen met staan is een goed idee. Nog beter is om af te wisselen met beweging. Elke medewerker moet minstens 45 minuten per dag kunnen bewegen tijdens de werkuren. Voorts werd de ‘dynamics ratio’ geïntroduceerd: per acht werkplekken dient er één dynamisch te zitten (bureaufiets, zitbal, balance board, …). Ook staand overleggen valt hieronder.

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15208 andere jobs