Vorige

1 van 298

Volgende
Volgend artikel:

500.000 euro/jaar verdienen op je 25ste? Dan moet je dit gaan studeren ...

4 nuttige weetjes over werken op eindejaar

29 december 2017
Paraat staan tijdens de feestdagen: die eer laten veel collega’s liever aan zich voorbijgaan. Hoogstens denken we tijdens een wandeling na de feestmaaltijd na over de afgelopen twaalf maanden of werpen we al een blik op 2018. Toch bruist het elders van de bedrijvigheid. We stelden Stefanie Devestel, juriste sociaal recht bij Attentia, hierover vier fundamentele vragen ...
Stefanie Devestel
Stefanie Devestel, juriste sociaal recht bij Attentia.

1. Loont werken in de kerstperiode?

Standaard is er geen extra loon voorzien voor werken op een feestdag, wel betaalde inhaalrust. In sommige sectoren en ondernemingen worden wel toeslagen of premies toegekend. Zodra je overuren presteert, heb je recht op een toeslag. Op zon- en feestdagen bedraagt die toeslag 100 procent, op andere dagen (ook zaterdag) 50 procent.

2. Verplicht naar het kerstfeest op het werk?

Buiten de werkuren is je aanwezigheid niet verplicht, maar wel een aanrader. Je kunt prima netwerken en de laatste nieuwtjes opvangen. Als organisator is je werkgever verantwoordelijk voor het feestgedruis. Het alcohol- en drugsbeleid van jouw bedrijf blijft gelden.

3. Cadeaus van leveranciers

Welke cadeaus zijn verantwoord en integer? Wat met aankopers die steevast mooie cadeaus krijgen? Tip: stel een gedragscode op. In een dergelijke policy neem je bijvoorbeeld op dat collega’s alle cadeaus verzamelen en er iets ludiek mee aanvangen, zoals een tombola. Verdelen onder alle personeelsleden kan natuurlijk ook.

4. Een geschenk van je baas

Een cadeaucheque van 35 euro per jaar per werknemer is vrijgesteld van RSZ bijdragen en belastingen. Let wel, dit geldt alleen voor gelegenheden als Kerstmis, Nieuwjaar en Sinterklaas. Een idee om in te fluisteren bij je baas tijdens de nieuwjaardrink?

Lees verder:

Zij gaan op eindejaar toegewijd de decembernacht in ... 

In samenwerking met MARK Magazine
(gv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Of zoek in 13244 andere jobs