Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 366

Volgende

4 nuttige weetjes over werken op eindejaar

Stefanie Devestel, juriste sociaal recht bij Attentia.
Paraat staan tijdens de feestdagen: die eer laten veel collega’s liever aan zich voorbijgaan. Hoogstens denken we tijdens een wandeling na de feestmaaltijd na over de afgelopen twaalf maanden of werpen we al een blik op het nieuwe jaar. Toch bruist het elders van de bedrijvigheid. We stelden Stefanie Devestel, juriste sociaal recht bij Attentia, hierover vier fundamentele vragen ...
Stefanie Devestel
Stefanie Devestel, juriste sociaal recht bij Attentia.

1. Loont werken in de kerstperiode?

Standaard is er geen extra loon voorzien voor werken op een feestdag, wel betaalde inhaalrust. In sommige sectoren en ondernemingen worden wel toeslagen of premies toegekend. Zodra je overuren presteert, heb je recht op een toeslag. Op zon- en feestdagen bedraagt die toeslag 100 procent, op andere dagen (ook zaterdag) 50 procent.

2. Verplicht naar het kerstfeest op het werk?

Buiten de werkuren is je aanwezigheid niet verplicht, maar wel een aanrader. Je kunt prima netwerken en de laatste nieuwtjes opvangen. Als organisator is je werkgever verantwoordelijk voor het feestgedruis. Het alcohol- en drugsbeleid van jouw bedrijf blijft gelden.

3. Cadeaus van leveranciers

Welke cadeaus zijn verantwoord en integer? Wat met aankopers die steevast mooie cadeaus krijgen? Tip: stel een gedragscode op. In een dergelijke policy neem je bijvoorbeeld op dat collega’s alle cadeaus verzamelen en er iets ludiek mee aanvangen, zoals een tombola. Verdelen onder alle personeelsleden kan natuurlijk ook.

4. Een geschenk van je baas

Een cadeaucheque van 35 euro per jaar per werknemer is vrijgesteld van RSZ bijdragen en belastingen. Let wel, dit geldt alleen voor gelegenheden als Kerstmis, Nieuwjaar en Sinterklaas. Een idee om in te fluisteren bij je baas tijdens de nieuwjaardrink?


(gv) - Bron: MARK Magazine 

29 december 2017
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook