Ontslagen worden
Vorige

1 van 194

Volgende
Volgend artikel:

Mag je ex-baas je e-mail lezen?

Mag je iemand ontslaan via Zoom?

ontslag via Zoom
Bedrijven die tijdens de coronacrisis mensen moeten ontslaan, doen dat vandaag steeds vaker via Teams, Zoom, Webex of een ander digitaal platform. Het overkwam onlangs Luka Cruysberghs, zangeres van Hooverphonic. Maar mag dat eigenlijk wel?

“Door corona kon een fysieke vergadering niet”, vertelde Luka Cruysberghs daarover op MNM. En zo kreeg de twintiger haar ontslag via Zoom.

Ontslag door opzegging

De vraag is: mag een werkgever je zomaar virtueel de laan uitsturen? Eigenlijk zijn er twee manieren om dat te doen. De eerste is een ontslag door opzegging.

Dat kan enkel via een aangetekende brief of via een gerechtsdeurwaarder, al komt dit laatste zeer weinig voor. Wanneer de werkgever dit op een andere manier doet, dan is het arbeidscontract niet opgezegd, maar verbroken.

Ontslag door verbreking

Dat is de tweede manier: ontslag door verbreking. Dat kan via videocall, maar dat wordt afgeraden. “Het is niet alleen psychologisch onverantwoord, er is ook geen bewijs van ontslag”, stelt Magda Duerinckx van Acerta. Eigenlijk kan je volgens haar als werkgever beter nooit iemand ontslaan via Zoom.

“Ik raad aan om bij elke vorm van ontslag een face-to-facegesprek te voorzien”, stelt ze. “Bij een opzeg vindt dit gesprek idealiter plaats vóór de aangetekende brief vertrekt, bij verbreking liefst op het moment van de verbreking zelf.”

En als face-to-face niet lukt?

“Dan plan je als baas best een face-to-facegesprek op een later moment, zodra de legale werkwijze afgehandeld is”, besluit Duerinckx. “En slaagt de baas er niet in om zelf een gesprek te organiseren, dan kan hij daarvoor een beroep doen op een outplacementbureau. Maar laat een werknemer in elk geval niet aan zijn lot over.”

E-GIDS: Het ontslag volgens de letter van de wet

(William Visterin)

8 december 2020
Anderen bekeken ook